U1
Limbă română
Ce înseamnă prietenia?
Repere
Paronimele sunt cuvinte cu forme apropiate și cu sensuri diferite (de exemplu, complement – compliment). Relațiile paronimice favorizează confuzia paronimică, atunci când o formă este folosită incorect în locul celeilalte.
Aplicații
Alege din lista de mai jos sinonime potrivite pentru contextul în care apar cuvintele evidențiate din fragmentul următor:
„Am crezut inițial că făcea parte dintr‑o familie sus‑pusă, poate niște oameni distinși care se trăgeau din prinți străvechi ori măcar din cine știe ce înalți funcționari, genul de indivizi care călătoresc mult, locuiesc prin case mari, pline de cărți și de lucruri frumoase.“
distins – deosebit, ales, remarcabil, ilustru, eminent, fin, nobil, valoros;
mult – intens, tare, frecvent, puternic, lung, îndelungat, întins, bogat, vast.
mare – intens, vast, cuprinzător, amplu, încăpător, apreciabil, renumit, ilustru, valoros.
Grupează sinonimele substantivului transformare în funcție de contextul în care pot fi folosite (în vorbirea curentă sau în scris): schimbare, metamorfozare, prefacere, modificare, înnoire, transfigurare.
Redactează o scurtă descriere a celor două pisici, folosind cât mai multe antonime. Subliniază‑le.

Scrie enunțuri pentru a evidenția omonimia cuvintelor cod, lac și păr.
Substantivele chioșc și iris au și alte sensuri decât cele din textul Platanos. Găsește‑le în text și formulează apoi câte un enunț pentru fiecare sens al celor două cuvinte. Precizează ce relație semantică există între cuvintele din enunțurile construite de

Indică un paronim pentru substantivul orar și formulează un enunț cu acesta.