Răspuns :
Desublimarea
Un exemplu elocvent in ilustrarea desublimarii, este procesul prin care, la temperaturi mai mici de 0 °C (32 °F ), vaporii de apa se transforma direct in gheata, fara a trece prin stare lichida.
Def : Desublimarea este transformarea din stare gazoasă direct în stare solidă (efenomenul invers sublimării)si se produce cu cedare de căldură
Formule
Coeficienti calorici: Qced = Qabs; Q= m•c•Dt
Caldura specifică: c = Q/m Dt
Capacitate calorică: C = Q/Dt
Caldura latentă(puterea calorica): Cl = Q/m
Exemple
Se observa că becurile arse sunt uneori înegrite.Vaporiidesublimează transformându-se în mici particule solide care se depun pe globul de sticlăal becului,care devine mai negru.
Intr-un congelator gol, după un timp apare gheaţă.Explicaţia: Vaporii de apa din aer desublimeaza transformându-se în mici particule de gheaţă
Uneori, în nopţile geroase,dar senine de iarnă, apar flori de gheaţă pe geamuri, deşi nu a plouat,şi nici nu a nins! In plus, pe parbrizelemaşinilor, sau ramurile copacilor, aparechichiura(particule solide de gheaţă).Prin Desublimare, un corp cedeazăcăldura pe care a absorbit-o la sublimare.
Prin desublimare se formeaza zapada,norii si bruma.
Gheata carbonica
Desublimarea este procesul prin care dioxidul de carbon (CO2 ) se schimba din stare gazoasa in stare solida (dry ice- gheata carbonica ). La presiune atmosferica,sublimarea/desublimarea are loc la -78.5°C (-109.3°F)