Răspuns :

Răspuns:

Încerc sa iti explic și o sa iti dau și câteva exemple.

In primul rand, imaginea artistică este un produs al imaginației unei realități înconjurătoare exprimata prin intermediul simțurilor. Descrierea se face în mai multe moduri: în literatură prin cuvinte, in muzica prin sunete și in arte plastice prin culori.

imagini vizuale: "Copacii par goi"

imagini auditive: ,,care...vin...scîrțîind''.

imagini olfactive (care privesc simțul mirosului): ,,parfum de piersici coapte''.

imagini motorii (care se referă la mișcări lente sau accelerate în cadrul naturii): ,,Aburii ușori ai nopții ca fantasme se ridică/Și, plutind deasupra luncii, printre ramuri se despică.''

imagini tactile (care se referă la simțul pipăitului): ,,Simt mâinile tale, mamă, căutându-mă,/ca-n copilărie, să mă alinte...''.

imagini chinestezice (includ toate senzațiile pe care le produc mișcările omului, ale părților corpului său, orientate spre exprimarea unor stări interioare).

imagini gustative (se referă la simțul gustului): ,,Galbenă gutuie, /Dulce-amăruie...''

imagini sinestezice (constituie un complex de senzații transpuse literar prin îmbinarea imaginilor vizuale, auditive, olfactive, tactile și gustative). Sinestezia este specifică liricii simboliste.

Ca exercițiu, imagineaza-ti ca ai fost la un vernisaj sau la un concert și urmează sa descrii atmosfera de acolo, ce ai văzut, ce ai simțit....fa-o cat de fidel poți tu. Încearcă sa recreezi acea atmosfera in imaginația ta și foloseste-te de simturi și sentimente pentru a te exprima artistic, prin cuvinte.