Răspuns :

Buna seara!

I. SODIUL

Sodiul (sau Natriu) este un element din tabelul periodic având simbolul Na și numarul atomic 11.

Este un metal alcalin, argintiu, cu o reactivitate ridicată.

Din această cauză, sodiul nu există liber în natură, ci doar sub formă de combinații chimice deosebit de stabile.

În stare liberă, reacționează violent cu apa și ia foc în aer la temperaturi de peste 388 Kelvin.

La temperatură obișnuită lăsat în aer fumegă. Datorită liniilor sale spectrale din domeniul culorii galben, conferă unei flăcări culoarea galben.

Cuprins

1. Metode de obtinere

2. Proprietati Fizice

3. Proprietati Chimice

4. Reactii

Sodiul

Are configuratia electronica [Ne]3s1, adică configurația ultimului gaz rar înaintea sa în sistemul periodic al elementelor, a neonului (Ne), la care se adaugă un electron pe stratul al treilea, primul orbital de tip s.

2. Proprietăți fizice

Sodiul este un element cu proprietăți fizice asemănătoare metalelor:

solid, alb-argintiu;

moale, ușor;

bun conducător de caldura și electricitate;

maleabil și ductil;

punct de topire scăzut (98 °C).

Metode de obținere

Sodiul metalic se obține prin electroliza clorurii de sodiu (NaCl), metodă mai ieftină decăt electroliza hidroxidului de sodiu (NaOH).

Proprietati chimice

Sodiul este un element cu caracter electropozitiv puternic; dă toate reacțiile caracteristice metalelor, formând numai compuși ionici. Reacțiile chimice ale sodiului sunt:4Na + O2 → 2Na2O2Na + O2 (exces) → Na2O2 (peroxid de sodiu)2Na + Cl2 → 2NaCl2Na + H2 → 2NaH (hidrura de sodiu)2Na + S → Na2S2Na + H2O → 2NaOH + H2↑2Na + 2HCl → 2NaCl + H2↑11Na are configuratia electronica 1s2, 2s2 2p6, 3s1; se află în sistemul periodic în grupa I A, perioada a 3-a; este un metal alcalin. Procesul de ionizare: Na- - 1 e- → Na+, are caracter metalic.

II. CLORUL

Clorul se gaseste in natura sub forma de cloruri.

Clorul se mai intalneste si sun forma unor depozite solide in scoarta terestra in cantitate de 0.045%

Sursa cea mai importanta este apa marii in care se gasesc 3% saruri din care circa 80% este clorura de sodiu si alte cloruri in proportie mai mica (clorura de potasiu, magneziu, calciu). Lacurile sarate (marile lacuri sarate din Utah), Marea Caspica, Marea Moarta contin concentratii mult mai mari de cloruri si alte saruri.

Clorul se mai intalneste si sun forma unor depozite solide in scoarta terestra in cantitate de 0.045%

Clorul, ca si ceilalti halogeni nu se gaseste liber in natura din cauza puternicei tendinte de combinare In natură se găsesc doar izotopii 35 și 37.

Se gaseste sub forma de depozite de clorura de sodiu (sare gema, halita) depuse prin evaporarea unor mari inchise sau lacuri. In tara noastra se gasesc saline in formatiunile tertiarului la : Ocnele Mari, Slanic, Targu Ocna, Praid, Cacica, Ocna Dej, Ocna Muresului, Ocna Sibiului.

Clorul se gaseste atat in regnul vegetal cat si in cel animal. Se regaseste in cenusa plantelor si animalelor sub forma de cloruri si in lichidele organismului (sange, limfa, lapte, urina).

La temperatura si presiune oboisnuita clorul este un gaz de culoare galben–verzui, sufocant, mai greu ca aerul de circa 2,7 ori.

Molecula clorului este diatomica ,clorul avand 7 izotopi:33Cl, 34Cl, 35Cl(75,4%), 36Cl, 37Cl(24,6%) si 38Cl.

Clorul este putin solubil in apa,insa se dizolva in cloroform,tetraclorura de carbon si dicloretan.

La presiune normala clorul se lichefiaza la -34,9°C si se solidifica la -101°C formând o reţea moleculară în sistemul ortorombic.