Cerințe:
-Prezentați ideile despre o guvernare eficientă în Egiptul antic.
-Precizați categoriile sociale existente în Antichiatate la egipteni.
-Exprimați un punct de vedere referitor la decizia faraonului de a redacta câteva idei despre o guvernare eficientă.
Text:
Faraonul era conducătorul Egiptului antic. Deşi această denumire apare abia în mileniul I î.Hr., faraonul era considerat în Egiptul antic ca fiind zeu atât în viaţă, cât şi după moarte, acordându-i-se un cult special.
S-a păstrat un papirus care cuprinde ,,Sfaturile faraonului din Heracleopolis către fiul său Mericara,, redactat probabil în sec. Xxi Î.Hr. și care se rla o serie de norme, cu scopul de a consolida autoritatea centrală.
“Păzește-te de cei săraci. Orice nemulțumire înăbuș-o din fașă. Fii fără milă față de conspiratori. Spijună-te pe nobilime și pe armată.
Instigatorul este periculos. Nimicește-l, omoară-l, șterge numele său de pe fața pământului, fă să dispară rudele sale! Nimicește amintirea sa și a celor ce-i împărtășesc ideile, a celor ce-l iubesc. Instigator înseamnă răzmeriță semănată între locuitorii orașului, deoarece din pricina lui în aramată există întotdeauna două grupări.
Ridică în slăvi pe demnitari și ei vor executa ordinele tale fără să crâcnească. Acela care are de toate în casă este om drept, căci este bogat și nu-i trebuie nimic.
Preamărește-i pe demnitarii tăi, preamărește-i pe luptătorii tăi, sporește numărul ostașilor tineri care te urmează, dăruindu-le averi, pământ, vite....”
(G. Posener, S. Sauneron, J. Yoyotte, Enciclopedia civilizației și artei egiptene, București, 1974, p.263)