Răspuns :

Răspuns:

Celula este unitatea morfofunctionala a tuturor organismelor vii. Celulele se impart in doua mari categorii: procariote, care nu prezinta nucleu, si eucariote, care prezinta in structura lor un nucleu bine diferentiat. Celulele eucariote se impart la randul lor in celule animale si vegetale, diferenta dintre ele fiind reprezentata de cateva organite specifice fiecareia.

Atat ca vorbim despre celula animala sau vegetala, la baza acestora se realizeaza principalele functii ale vietii: respiratie, procese de oxio-reducere cu obtinere de ATP, etc.

Componentele principale ale unei celule eucariote sunt: membrana celulara, citoplasma, care contine complexul de organite, si nucleul.

Cu privire la organitele celulare, un rol foarte important il are mitocondria, prin pricina faptului ca la nivelul ei se realizeaza sinteza de ATP, absolut necesar vietii, dar si celelalte organite: ribozomi(sinteza proteica), aparat golgi(excretia celulara), reticulul endoplasmatic(schimb de substante intre membrana celulara si membrana nucleara), lizozomii(respiratia celulara), centrozomul(diviziune celulara), etc.

Asadar, celula este unitatea de baza morfofunctionala a tuturor organismelor vii, deoarece la nivelul ei au loc principalele functii care mentin posibilă viața.