Răspuns :
Răspuns:
Consider ca Miorita este o balada populara si apartine genului epic, in care, insa, se imbina elemente lirice, epice si dramatice.
In primul rand, in structura baladei se disting doua mari planuri, unul epic in cadrul caruia autorul anonim nareaza faptele si construieste personajele reale sau fabuloase si celalalt lirico-dramatic, ce se defineste prin exprimarea gandurilor, sentimentelor si prin atitudinea ciobanasului in fata mortii. Balada ilustreaza mitul popular mioritic, poetul anonim exprimand ideea ca omul accepta moartea ca pe un final firesc al vietii, o conceptie filozofica straveche.
Autorul anonim isi exprima indirect sentimentele si gandurile prin intermediul actiunii si al personajelor. Ca in orice opera epica, se manifesta aici timpul si spatiul in care se desfasoara actiunea: toamna, in timpul transhumantei, intr-un peisaj mirific, ca o gura de rai. Actiunea poate fi structurata si pe momentele subiectului.
In al doilea rand, personajele reale sau fabuloase au atitudini specifice in naratiunea baladei, in functie de rolul pe care il atribuie poetul anonim fiecaruia in parte: cei doi ciobani pun la cale un omor, oita nazdravana este ingrijorata pentru viata stapanului, ciobanasul moldovean priveste moartea cu seninatate, iar maicuta batrana isi cauta cu infrigurare fiul.Ciobanasul moldovean este personajul principal. Portretul fizic se realizeaza prin elementele descrierii, intrucat trasaturile ciobanasului sunt vizualizate prin ochii mamei indurerate.
Miorita este un personaj fabulos, deoarece este inzestrata cu puteri miraculoase, semnificand, in plan mitic, comuniunea desavarsita dintre om si animal, iar in plan real, armonia perfecta dintre cioban si meseria sa. Principala figura de stil este personificarea.
In concluzie, toate acestea sunt argumente pentru a demonstra ca Miorita este o balada populara.