Răspuns :

Răspuns:

Importanța prieteniei în copilărie

 

Dezvoltarea personalității unui copil este influențată de numeroși factori, unul dintre aceștia fiind prietenia. Rolul ei este uneori decisiv, absența prieteniei din viața micuțului fiind de cele mai multe ori cauza unei dezvoltări anormale, cu influențe negative pe termen lung.

Relațiile de prietenie se împart în două mari categorii: relațiile familiale și relațiile din afara universului familial. Toate aceste relații își lasă amprenta asupra modului în care micuțul se va comporta ulterior. Astfel, rolul de a încuraja buna dezvoltare a capitolului „prietenie” revine, bineînțeles, părinților.

Relațiile din interiorul familiei vizează prietenia care se construiește între părinți și copil precum și cea dintre copil și ceilalți frați. Ca părinte, ești responsabil de modul în care copilul tău percepe prietenia și modul în care acesta se va comporta când va crește.

Nevoia de a relaționa apare în copilărie, imediat după ce micuțul a început să vorbească. Ea trebuie încurajată și, de aceea, timpul pe care i-l acorzi copilului contează foarte mult. Dar atențiata nu trebuie să se opreasă aici, felul în care el se comportă cu frații lui trebuie analizat cu atenție și el. Diferența de vârstă dintre copii trebuie luată în calcul însă deși fiecare vârstă presupune activități diferite, este necesară găsirea unor activități pe care copiii să le facă împreună.

Prietenia din interiorul familiei este importantă, însă nu este suficientă. Copilul, pentru a-și dezvolta autonomia, trebuie să-și construiască relații în afara universului familial. Acestea sunt cele care, deși de cele mai multe ori se sting repede, rămân veșnic în sufletul copilului.

Vârstele diferite presupun prietenii diferite. Profunzimea se dobândește cu timpul, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani căutând un partener de joacă față de copii mai mari, de 5-8 ani, care sunt interesați mai mult de beneficii. După vârsta de 8 ani, copilul începe să caute relații mai profunde ce presupun apropiere emoțională și afecțiune. Ca părinte, trebuie să încurajezi orice relație și să o supraveghezi cu atenție deoarece cel mic poate învăța și din relațiile care nu se termină cu bine.

Copiii au nevoie de prieteni pentru a-și dezvolta și afirma individualitatea, pentru a-și întări stima de sine și pentru a-și dezvolta empatia. Un copil prea prins în mediul familial va avea probleme de adaptare în colectivitate, va tinde spre izolare și depresie. Ca părinte, trebuie să îți sprijini copilul să-și construiască relații de prietenie, fie ele trecătoare.

Așa că încurajează-ți copilul să iasă și să cunoască lumea, să descopere tainele prieteniei! Pentru că prietenia înseamnă joacă pentru el și grijă pentru tine, îți recomandăm pantalonii de trening vătuiți pentru copii, numai buni de purtat pe afară. Deoarece vremea este mai rece, tricourile cu mânecă lungă pentru copii vin ca o completare a ținutei, perfecte pentru un copil plin de viață și dornic de socializare.

 

 Succes!