Răspuns :

Răspuns:

Cel mai întins și cel mai populat continent al planetei este Asia. Sunt prezente condiții climatice regionale influențate de factorii fizico-geografici (înălțimea unităților de relief, dinamica generală a atmosferei) și de factorii antropici. Astfel că, există regiuni în care climatul tropical arid, uscat influențează resursele de apă (în peninsula Arabia) dar și calitatea solurilor. Factorii istorici și politici au condus la o anumită evoluție teritorială a statelor din Asia.

Un alt aspect care contribuie la prezența contrastelor economice din Asia este legat de prezența celor mai mari concentrări ale populației în partea de est și sud-est a Asiei (China, Japonia, India). Totodată, sunt regiuni în care densitatea populației este redusă (Siberia, Mongolia, zona Tibetului, regiunile deșertice). La nivel continental, Asia deține o mare varietate de  resurse de subsol, clasându-se pe primele locuri la rezervele de petrol și gaze naturale întâlnite, în special, în zona Golfului Persic, Siberia, China și arhipelagul Indonezian.

Alte elemente specifice care au contribuit la crearea unor contraste economice sunt specificul etnic și cultural remarcându-se o diversitate lingvistică, tradiții și obiceiuri specifice. În Asia se vorbesc aproximativ 2300 limbi dar este și continentul unde au apărut marile religii ale lumii (islamismul, hinduismul,  budismul).