Răspuns :
Trebuie sa cunosti toate cinci declinarile pentru a putea stii cazul unui substantiv. Declinarea te ajuta, pentru ca asa stii ce desinente sa cauti. Declinarea o identifici datorita celei de-a doua forme a substantivului. Adica, avem substantivul: flumen, -inis (flumen, fluminis) prima forma este cea de Nominativ, singular, a doua este de Genitiv (a doua forma este intotdeauna Genitivul singular al substantivului). Terminatia de genitiv ne indica declinarea: declinarea I: -ae, declinarea a II-a: -i, declinarea a III-a: -is, declinarea a IV-a: -us, declinarea a V-a: -ei. Exemple: declinarea I: fortuna, -ae, declinarea a II-a: humus, -i, declinarea a III-a: nomen, -inis, declinarea a IV-a: genu, -us, declinarea a V-a: dies, -ei. Odata ce ai identificat de ce declinare este substantivul (sper ca ti-ai dat seama ca e de declinarea a III-a, de vreme ce are "is" la genitiv), va trebui sa te uiti in lista cu desinente specifice acelei declinari ca sa identifici numarul si cazul. Iti voi scrie desinentele, ca sa ai de unde sa le iei:
Declinarea I: singular:
Nominativ: -a
Genitiv: -ae
Dativ: -ae
Acuzativ: -am
Ablativ (este un caz ce se intalneste in latina, dar nu si in romana): -a
Vocativ: -a
Dupa cum iti dai seama, anumite desinente sunt identice la mai multe cazuri uneori. In aceasta situatie, va trebui sa iti dai seama din context la ce caz este substantivul.
Plural:
N: -ae
G: -arum
D: -is
Ac: -as
Abl: -is
V: -ae
Declinarea a II-a: singular:
N: -us(la masculin, dar si la feminin)
-er (doar la masculin)
-ir (doar la masculin)
-um (doar la neutru)
G: -i
D: -o
Ac: -um
Abl: -o
V: in majoritatea cazurilor, Vocativul are aceeasi desinenta ca Nominativul. Totusi, in cazul substantivelor terminate in -us la nominativ, desinenta de la vocativ este -e.
Plural:
N: -i
G: -orum
D: -is
Ac: -os
Abl: -is
V: -i
Neutru: Nominativul are desinenta -um, la fel ca Acuzativul si Vocativul, la singular. La plural, la N, Ac si V, desinenta este -a.
Declinarea a III-a:
Imparisilabică (sunt imparisilabice substantivele de declinarea a III-a care au cu o silaba mai mult la Genitiv singular, fata de Nominativ singular):
Masculin si feminin:
Singular:
N: -prima forma din dictionar
G: -is
D: -i
Ac: -em
Abl: -e
V: are aceeasi forma cu Nominativul
Stiind ca flumen, -inis este de declinarea a III-a si uitandu-ne la desinente, este clar ca acest substantiv este la cazul Ablativ.
Plural:
N, Ac si V: -es
G: -um
D si Abl: -ibus
Neutru:
Sg: N, Ac si V: prima forma din dictionar
G: -is
D: -i
Abl: -e
Pl: N, Ac si V: -a
G: -um
D si Abl: -ibus
Parisilabica (sunt parisilabice substantivele de declinarea a III-a care au acelasi numar de silabe la N. sg. si la G. sg.): diferente fata de declinarea imparisilabica apar la urmatoarele cazuri: Genitiv plural: -ium (masculin si feminin), dar si la neutru, singular, Nominativ, Acuzativ si Vocativ, unde terminatia este intotdeauna -e, la Ablativ singular: -i si la N, Ac si V plural: -ia, Genitiv plural: -ium.
Declinarea a IV-a:
Masculin si feminin:
Sg:
N: -us
G: -us
D: -ui
Ac: -um
Abl: -u
V: -us
Pl:
N: -us
G: -uum
D: -ibus sau -ubus
Ac: -us
Abl: -ibus sau ubus
V: -us
La netru majoritatea declinatiilor sunt -u. Totusi, la Genitiv singular terminatia este -us, iar la Dativ singular terminatia este, in general -u, dar poate fi si -ui. La plural: N, Ac si V: -ua, G: -uum, D si Abl: -ibus
Declinarea a V-a:
Singular:
N si V: -es
G si D: -ei
Ac: -em
Abl: -e
Plural:
N, Ac si V: -es
G: -erum
D si Abl: -ebus.