Răspuns :
Răspuns:
"Milioane de narcise înfloresc în fiecare primăvară în Poiana Narciselor, cunoscută şi sub numele de Dumbrava Vadului sau Dumbrava Narciselor, o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a-IV-a IUCN( rezervaţie naturală de tip botanic), aflată la 60 de km de Braşov, în satul Vad din comuna Şercaia.
Rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000, custodele acesteia fiind Direcţia Silvică Braşov. Locul „o minunăţie a naturii” aşa cum o numesc turiştii care ajung aici, se întinde pe o suprafaţă de 400 de ha pădure de stejar şi poieni unde creşte specia de narcise Narcissus poeticus ssp. radiiflorus,ocrotită prin lege,culesul acestei flori fiind interzis.
Este un loc mirific care merită vizitat aproape de mijlocul lunii mai când înfloreşte narcisa. Milioane de narcise, cât vezi cu ochii, de la câteva zeci la sute pe un metru pătrat, lăsate să crească într-o libertate totală, cu un parfum pronunţat ceea ce te face să nu părăseşti prea repede zona.
Pentru aceste minunate flori localnicii organizează în luna mai Festivalul narciselor, o zi de mare sărbătoare pentru cei din zonă şi nu numai. Cu toate că există interdicţie pentru ruperea florilor, turiştii care ajung aici nu pleacă fără să ia câteva flori.
Pe lângă narcise, în aria protejată creşte o mare varietate floristică care include specii vegetale de gălbinele, bulbuc de munte, coada vulpii, stupiţă, etc,dar şi o faună diversă de mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, insecte între care mulţi fluturi rari.
Turiştii care ajung la Poiana Narciselor mai pot vizita şi alte obiective de interes turistic din zonă cum sunt Biserica săsească din comuna Şercaia, Biserica evanghelică-luterană din Hălmeag, Biserica Ortodoxă din Vad, Rezervaţia Naturală „Coloanele de bazalt de la Piatra Cioplită” aflată în localitatea vecină Comăna.
Asociaţia Renaturopa a întocmit Planul de management al rezervaţiei Poiana Narciselor care cuprinde o serie de studii şi cercetări, dar şi măsuri de refacere a zonei. Planul de management este finalizat şi urmează ca Agenţia de Protecţia Mediului Braşov să-şi dea acordul după care va fi trimis Ministerului Mediului pentru aprobare. "
Sursa: Agerpres
Text luat de pe site-ul grădinacuidei.ro