Răspuns :

Răspuns:

Motivul legendar al stejarului de la Dodona se gaseste astfel, mult innobilat, si in creatiile noastre artistice populare.

Intre toate templele cladite in cinstea lui Zeus, cel mai vestit era cel din localitatea Olimpia, din tinutul Elidei. Urmele acestui templu, blocuri enorme si colosale se mai pot vedea si astazi. In acest templu maret, sculptorul Fidias crease o statuie a lui Zeus, care era una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

Zeus tinea in mana dreapta o statueta, care intruchipa Victoria, facuta din aur si fildes. In mana stanga avea sceptrul, care purta in varf un vultur. Pe frunte, Zeus avea o cununa splendida din cotinos, maslin salbatic, cum se punea pe fruntiile invingatorilor, la renumitele olimpiade. Se povestea in legenda ca Zeus insusi ceruse sa aiba loc aceste olimpiade, in amintirea unor concursuri, jocuri si mari serbari, numite olimpiade, la care luasera parte fii sai: Apolo, Ares si Hermes. In realitate, cei care au pus la cale, odinioara, aceste jocuri vestite, au vrut sa le dea mai multa greutate, nascocind legenda, dupa care insusi Zeus va fi initiatorul lor. Aceste concursuri, numite olimpiade, au capatat atata faima in lumea antica, incat ele dainuiesc, precum se stie, pana astazi, si au loc din patru in patru ani.

Scena aceasta- ca si legenda urmatolare: Filemon si Baucis, este povestita admirabil de poetul latin Ovidiu, cel stins pe meleagurile tarii noastre, din urgia lui August, imparatul Romei.

Numele Licaon inseamna, de astfel, in limba elina, lup.

Frigia era un stravechi si infloritor tinut in Asia Mica.

Legenda despre Filemon si Baucis a fost cantata si de renumitul fabulist francez La Fontaine.

Motivul acoperirii cu apa a unor sate, orase, castele, biserici, gradini, de catre duhuri, vrajitoare, vraci etc. suparati pe oameni, este frecvent in literatura populara.