Imi face cineva un model de argumentare a unui text la specia genului liric PASTEL?
Tin sa mentionez ca as dori ca modelul pe care mi-l oferiti sa fie putin mai lung (peste 100 de cuvinte daca se poate)​

Răspuns :

Buna! Iti voi face modelul dupa un text, “Amurg in delta” de Ion Pillat.

Compunere argumentativa ~pastel~

Pastelul este opera literara in versuri, apartinand genului liric, in care se descrie un colt din natura, un anotimp, un moment al zilei, un fenomen al naturii, autorul exprimandu-si, intr-un limbaj expresiv, sentimentele puternice fata de natura.
Poezia “Amurg in delta” de Ion Pillat apartine acestei specii literare, deoarece are toate particularitatile acestui tip de discurs literar.
O prima trasatura a pastelului se refera la tema abordata: Delta, cu frumusetile si bogatiile ei. Inca din titlu, se pot stabili reperele spatio-temporare ale acestui pastel, titlul este conceput analitic, fiind format din doua substantive, legate printr-o prepozitie simpla. Așadar, obiectul admirației este Delta, iar momentul este apusul soarleui.
Pe de alta parte, ca in orice pastel se pot distinge trei planuri ale descrierii, fiecare cu elementele proprii ale cadranului natural: planul terestru, alcatuit din elemente ca: “papurisul”, “luminisul”, “stuf”, “un grind”, “cai tatari”, “turla”, “sat lipovenesc ; planul acvatic, avand ca elemente specifice: “ostroave”, “plaur”, “valul”, “vaporul”, “ochi de apa moarta”. Sunt si cateva elemente ale planului cosmic: “vantul”, “in zare”, “un cocor”.
In plus, perspectiva contemplatorului este dinspre exterior, acesta observand “turla unui sat lipovenesc”, “vaporul care taie noaptea soptitoare”.
Așadar, eul liric se afla in ipostaza contemplatorului, acesta exprimandu-si sentimentele de admiratie, de incantare, de uimire fata de spectacolul Deltei la apusul soarelui. Se pot remarca si sentimente de tristete, de regret ,de melancolie in secventa in care eul liric impartaseste soarta cocorului, dovedind conceptul comuniunii om-natura: “cu aripa deschisa se ridica”/ Din stuf, sfasietor de trist scancind”.
De asemenea, folosindu-se descrierea ca mod de expunere principal, limbajul este expresiv conferit se imaginile artistice vizuale alcatuite cu ajutorul figurilor de stil. Epitetele cromatice: “verde papurisul”, “albastrul cenusiu”, “de aur vânăt” pun obiectele descrise intr-o lumina noua, aparte, specifica amurgului in Delta. Personificarea: “vaporul taie noaptea soptitoare” formeaza o imagine auditiv-dinamica ce sugereaza faptul ca linistea amurgului este intrerupta de zgomotul vaporului care taie apa. Asadar, se poate remarca frecvența grupului nominal substantiv-adjectiv, specific descrierii, deci si pastelului.
Elementele de versificatie asigura muzicalitatea, armonia si echilibrul versurilor prin rima incrucisata, ritmul iambic, masura de 9-11 silabe, versurile fiind structurate in patru catrene.
In concluzie, consider ca opera literara “Amurg in delta” de Ion Pillat este un pastel, deoarece implineste toate notele definitorii acestui tip de discurs.




Sper ca te-am ajutat!❤️ :)) Am atasat si poza cu textul pe care am lucrat.
Multa bafta!