Răspuns :
Raspuns: 1) Personajele sunt: împăratul, împărăteasa, roaba, Busuioc și Siminoc.
2)Textul aparține basmului, deoarece autorul este anonim, iar modurile principale de expunere sunt dialogul și narațiunea.
3) Trăsăturile sunt:
-observăm formula inițială "A fost odată un împărat și o împărăteasa";
-autor anonim;
-ca moduri de expunere predomină narațiunea și dialogul;
-motivul obstacolelor și a depășirii acestora;
4) A fost odată un împărat și o împărătească care nu puteau face copii. Au fost pe la toți vrăjitorii, dar a fost în zadar. Într-o noapte i-a apărut împărătesei în vis Dumnezeu și i-a zis că le va face un copil cum nu s-a mai văzut. Împărăteasa s-a dus la împărat și i-a spus ce a visat. Împărăteasa a gătit pește și mâncare, ea imediat după s-a simțit însărcinată. O slugă care ridică masa, a văzut un os de pește pe talerul împărătesei și a supt pe el ca să vadă ce gust are mâncarea, apoi și sluga s-a simți însărcinată.
După nouă luni, ziua împărăteasa a născută un băiat frumos, apoi noaptea a născut și sluga. Copii lor semănau ca două picături de apă. Pe fiul împărătesei îl chema Busuioc, iar pe fiul slugii îl chema Siminoc. Crescând amândoi mari, i-au dat la școală. Ei învățau într-o zi cât învățau alții într-un an. S-au făcut mari. Semănau atât de mult încât nu puteai să îți dai seama cine este Busuioc și cine este Siminoc. Într-o zi s-au hotărît să meargă la vânătoare. Împărăteasa se tot gândea cum să-l cunoască pe fiul ei. L-a chemat și prefăcîndu-se că îi caută în cap, i-a legat două vițe de păr. Ei au plecat la vânătoare. Alergând prin câmiile înverzite, s-au udat, apoi au mers la fântână și au băut apă.
Apoi intrată în pădure și au rămas uimiți. S-au așezat pe iarbă și acolo au cugetat și a se sfătui cum să înceapă vânătoarea.
Exercițiul 5 îl ai mai jos.
Scuze pentru greșeli.