Răspuns :

Răspuns:

Enigma Otilie

de G. Calinescu

Expozitunea romanului incepe cu venirea tanarului Felix, orfan, absolvent al Liceului Internat din Iasi, la Bucuresti, in casa unchiului si tutorelui sau legal, Costache Giurgiuveanu.

Intr-o seara de la sfarsitul lui iulie 1909, cu putin inainte de ora 10, un tanar de vreo 18 ani intra in strada Antim din Bucuresti, cu o valiza in mana. Este un bun prilej pentru scriitor de a critica amestecul de stiluri arhitectonice, aspectul dezolant si "bizar" al strazilor bucurestene, o adevarata "carcicatura in moloz a unei strazi italice" si al caselor. Patruns in locuinta, felix il recunoaste pe unchiul sau, pe verisoara Otilia.Replicile Aglaei anticipeaza conflictul succesoral, iar atitudinea protectoare a Otiliei motiveaza atasamentul lui Felix.

Intriga se dezvolta pe doua planuri care se intrepatrund:

1.Istoria mostenirii lui Costache Giurgiuvescu - competitia pentru mostenirea batrunului avar este un prilej pentru observarea efectelor, in plan moral, al obsesiei banului.Batranul avar, proprietar de imobile, restaurante, actiuni, nutreste iluzia longevitatii si nu pune in practica nici un proiect pentru viitorul Otiliei, pentru nu a cheltui.Desi are o afectiune sincera pentru fata, batranul amana infierea ei de dragul baniilor si din teama de Aglae. Clanul Tulea urmareste succesiunea totala a averii lui.

2.Destinul tanarului Felix Sima- planul formarii tanarului Felix,urmareste experientele traite de acesta in casa unchiului sau, in special iubirea pentru Otilia.Ea il iubeste pe Felix, dar dupa moartea lui mos Costache ii lasa tanarului libertatea de a-si implini visul si se casatoreste cu Pascalopol, barbat matur, care ii poate oferi intelegerea si protectia.

Defasurarea actiunii -este transpusa prin cele doua mari conflicte dintre familiile lui Costache Giurgiuveanu si ale surorii acestuia, Aglae. Primul conflict se datoreaza averii lui Giurgiuveanu iar cel de-al doilea conflict duce la dezbinarea clanului Tulea.

In mare parte a actiuniise surprinde dorinta eterna a casatoriei, din partea mai multor personaje. Casatoria Otiliei cu Pascalopol, pentru a avea un viitor sigur si pentru a se simti protejata de un barbat matur, lucru ce nu ar fi fost posibil cu tanarul Felix, un student la medicina ce a trait dragostea vietii sale alaturi de Otilia. Pentru el, Otilia a devenit idealul feminin in viata, iar pentru Pascolopol, Otilia a ramas un simplu mister, sau cum este precizat si in titlul romanului, o enigma. De asemenea Aurica si Titi simt necesitatea de a cunoaste experienta casatoriei, Stania se casatoreste cu Olimpia si, in cele din urma si Felix ajunge sa se insoare.

Punctul culminant

După infarct moş Costache devine din ce în ce mai speriat de moarte. Consultă diferiţi doctori, urmează chiar un tratament chetuind bani pe medicamente şi invită şi preoţii să-i sfinţească casa.

Moş Costache ii dăruieşte lui Pascalopol 100000 lei pentruOtilia.Stănică, după indelungi cautari află locul unde sunt ascunşi banii şi-l jefuieşte.Moş Costache este surprins de atac şi în urma efortului moare.

Deznodamantul

Olimpia este parasita de Stanica, Aurica nu-si poate face o situatie, Felic o pierde pe Otilia, dar cu ocazia razboiului devine doctor, apoi profesor universitar.

Se întâlneşte întâmplător cu Pascalopol pe tren şi află că acesta a divorţatde Otilia, fiind acum căsătorită cu un om bogat din Buenos Aires. Fotografia arătată nu mai aduce nimic din ceea ce era odinioara Otilia. Amintirile aceleiidile se năruiesc în cuvintele lui moş Costache: „Aici nu stă nimeni"

Simetria incipit final se realizeaza prin descrierea strazii si a casei lui mos Costache dupa perspectiva lui Felix.

Explicație: