1.Identificati cele trei tipuri de muschi:
a.muschi ...............................
b.muschi................................
c.muschi....................................
2.La locomotie participa muschii scheletici ai membrelor:
-anterioare: muschiul umarului ............
muschi ai bratului ............ si ......... brahial
-posterioare: Muschii fesieri
Muschi ai coapsei ...........si...............
Muschi ai gambei
3.In scoarta cerebrala cele mai ………………..zone din aria motorie controleaza .........si ..........
Va rog, urgent!Multumesc , coroana(materie de clasa a 10-a)

Răspuns :

Raspuns:

1.

a.  Mușchii striați, care pot fi scheletici (ai locomotorului) sau viscerali (ai tubului digestiv superior);

b.  Mușchii netezi, care intră în alcătuirea organelor interne (ex. restul tubului digestiv, intrinsecii globului ocular, piloerectorii ș.a.);

c.  Mușchiul cardiac, care reprezintă miocardul inimii (o variantă particulară de mușchi striat).

2.

-  anterioare: muschiul umarului ............

muschi ai bratului ............ si ......... brahial

Umărul uman este alcătuit din trei oase: clavicula, scapula și humerusul (osul superior al brațului), precum și mușchii asociați, ligamentele și tendoanele. Marea articulație a umărului este articulația glenohumerală, la care, în general, se referă "articulația umărului". În anatomia umană, articulația umărului cuprinde partea corpului unde se atașează la humerus scapula, capul aflându-se în fosa glenoida. Umărul este un grup de structuri în regiunea articulației.

-posterioare: Muschii fesieri

Muschi ai coapsei ...........si...............

Muschi ai gambei

Din punct de vedere al structurii osoase, coapsa este alcatuita din femur, care este un os lung care prezinta o diafiza si doua epifize (epifiza proximala si epifiza distala).

Epifiza proximala este alcatuita din capul femurului, colul si doua tuberozitati numite marele trohanter si micul trohanter. Marele si micul trohanter sunt uniti anterior prin intermediul liniei intertrohanterice iar posterior de creasta intertrohanterica.

Diafiza are aspect prismatic si prezinta o fata anterioara, una mediala si una laterala. Linia aspra se trifurca superior, iar inferior se bifurca.

Epifizei distale i se descriu doua suprafete articulare, numite condili femurali. Intre cei doi condili, anterior, se gaseste suprafata patelara, care corespunde patelei si posterior se afla fosa intercondiliana. Prezinta de asemenea si epicondilul medial situat superior de condilul medial, precum de asemenea superior de condilul lateral este localizat epicondilul lateral.

Tibia este plasata medial si prezinta o diafiza si doua epifize:una proximala si una distala.

Epifiza proximala este mare si prezinta doi condili. Acesti condili prezinta o fata superioara care corespunde condililor femurali si o circumferinta. La nivelul circumferintei condilului lateral se afla o suprafata articulara pentru capul fibulei. Epifiza proximala prezinta de asemenea tuberozitatea tibiala, in partea sa anterioara.

Diafiza are o forma triunghiulara, careia i se descriu o fata mediala, una laterala si alta posterioara. Diafiza prezinta linia solearului si creasta tibiei.

Epifiza distala are o suprafata articulara pentru talus iar medial se prelungeste cu maleola tibiei.

3.

In scoarta cerebrala cele mai ………………..zone din aria motorie controleaza .........si ..........

Parte periferică a emisferelor cerebrale, sediul funcţiunilor nervoase complexe (motricitate, sensibilitate, senzorialitate, mişcarea voluntară, limbaj, memorie, conştiinţa).

Cortexul cerebral este format din substanţa cenuşie, ţesut nervos conţinând corpii celulari ai neuronilor, conectat cu restul sistemului nervos prin multiplelor prelungiri fine ale neuronilor.

Cortexul drept asigură mişcările şi sensibilitatea jumătăţii stângi a corpului şi vederea jumătăţii stângi a spaţiului, în timp ce cortexul stâng controlează jumătatea dreaptă a corpului şi jumătatea dreaptă a vederii fiecărui ochi (fenomenul de încrucişare). Cele două emisfere nu sunt simetrice, una dintre ele fiind dominantă, lateralizarea fiind un fenomen specific cortexului.

Aria motorie primara : - se gaseste in girul precentral si partea anterioara a lobului paracentral (aria 4)

Aceasta arie este izocortex heterotipic agranular. Aici se gasesc celule Betz, cele mai mari in lobul paracentral

Exista aproximativ 34. 000 de celule distribuite astfel : 75 % pentru membrul inferior, 18 % pentru membrul superior si 7-9 % pentru cap

Aici isi are originea tractul cortico-spinal (care are fibre groase de 22 microni si fibre subtiri de 1-4 microni), atat in aria 4 dar si in ariile 3, 1, 2.

Doar 27-40 % din fibre degenereaza daca se lezeaza girul precentral

Doar 29 % din fibre se lezeaza daca se lezeaza aria 6

Restul fibrelor degenereaza daca se lezeaza lobul occipital.

Emisferectomia duce la degenerarea totala a tractului cortico-spinal.

Exista un homunculus motor.

Ablatia ariei 4 (leziune de neuron central) se manifesta diferit pe scala animala:

- pisica isi revine

- maimuta face hemiplegie flasca ce se recupereaza repede

- omul face paralizie spastica cu recuperare lenta dinspre proximal spre distal, miscarile fine nu se recupereaza deloc si persista o hipotonie.

Buna ! Nu am inteleg in exactitate ce ai vrut sa subliniezi in exercitiul tau asa ca am decis sa scris mai bine toate informatiile pe care le stiam in legatura cu cerinta ta. Sper ca vei reusii sa descifrezi ceea ce trebuie completat! Spor la lucru si succes la liceu!