1. Ce este numeralul? Mai cunoaștem și alte parți de vorbire flexibile, dar neflexibile?
2. Transcrieți cu litere numeralele cardinale corespunzatoare cifrelor date: 11, 12, 20, 40 și 92.
3. Transformă în numerale ordinale urmatoarele numerale cardinale: 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10, 12 și 30.
4. Indentifică numeralele din următorul fragment:
„Tocmai când scoaseră pâinile din traiste, iaca un al treilea drumeț, necunoscut, îi ajunge din urmă și se oprește lângă dânșii, dându-le ziua bună. Apoi se roagă să-ideie și lui ceva de mâncare, căci e tare flămând și n-are nimica, merinde la dânsul, nici de unde cumpăra.
Poftim, om bun, de-i ospăta împreună cu noi, ziseră cei doi drumeți călătorului străin; căci mila Domnului! Unde mănâncă doi mai poate mânca și al treilea.
( ,,Cinci pâini” de Ion Creangă)
5. Identifică numeralele cardinale simple și pe cele compuse din fragmentele următoare:
,, Amu cică era odată într-o țară un crai, care avea trei feciori.
( ,,Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă)
„ Pe lângă celelalte trebi grădinărești, slujba lui de căpetenie fu ca să facă în fiecare zi câte douăsprezece mănunchiuțe de flori, și în fiecare dimineață să le dea la cele douăsprezece domnițe, fete ale împăratului, când vor ieși din casă spre a se plimba prin grădină.”
(,,Cele douăsprezece fete de împărat și palatul cel fermecat” de Petre Ispirescu)
6. Precizează ce tip de numerale sunt în textul următor:
„ Eram cinci inși la precupeața Lenca Liuchici și aveam două paturi și o masă, iar Huțu se culca pe jos, fiincă taică-său îi adusese o saltea cu paie, două perini, o velință, trei rânduri de albituri, două pâini mari, un săculeț de fasole, altul cu făină de mămăligă și o bucată de slănină, ca să-i fie pe două săptămâni. În prima săptămână a fost mai greu. Seca Lenca avea două fete și un copil.”
(,,Budulea Taichii” de Ioan Slavici)
7. Să ne amintim câteva din cele mai frumoase basme, completând următoarele titluri sau expresii din basme cu numeralele potrivite:
„Albă ca zăpada și cei........................pitici”
,,Cele .............................................fete de împărat și palatul cel fermecat”
,,Balaurul cel cu ...........................................capete”
„Ali-Baba și cei................................... de hoți”
„Cei...........................purceluși”
,,.........................feți cu stea în frunte”
8. Redactați o compunere de minim 100 de cuvinteîn care să prezinți familia ta, folosind cât mai multe numerale ordinale și cardinale, pe care să le subliniezi, după modelul dat:
,,Familia mea este alcătuită din cinci membri: mama, tata și trei copii. Fratele meu,Răzvan,este cel mai mare, eu sunt cea de-a doua iar Maria e sora cea mică. Locuim în a șaptea casă de pe strada Rozelor care are numărul trei sute opt zeci și cinci. Ne înțelegem foarte bine atât între noi cât și cu vecinii. Din când în când ne vizitează cei patru bunici, șase unchi și mătuși, unsprezece verișori”.