Răspuns :

Răspuns:

Alimentația echilibrată constă în: să mănânci fructe și legume(sănătos),să bei multă apă 2-3 l pe zi,să nu consumi mâncare Fast food Sau băuturi energizante,coca cola...Să te folosești de piramidă alimentara (și să mănânci după ea)

Răspuns:

In ciuda avalansei de alimente care contin cantitati mari de grasimi, zahar si sare, care sunt foarte gustoase, alimentatia simpla, cu ingrediente sanatoase, are numeroase beneficii pentru organism. O alimentatie echilibrata nu inseamna sa eviti mancarurile care iti plac, iar daca iti insusesti anumite tehnici de gatit, vei obtine preparate sanatoase si delicioase in acelasi timp.

O dieta bazata pe fructe, legume, proteine, lactate, fara prea ulte grasimi, zahar sau sare va oferi organismului toti nutrientii de care are nevoie. Atunci cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, moderatia este cuvantul cheie. Acest lucru inseamna ca poti consuma orice aliment iti doresti insa in proportiile potrivite.

De asemenea, consumul de lichide este foarte important, deoarece organismul are nevoie de apa pentru a-si mentine hidratarea si pentru a se regenera.

In ultimii ani, si in Romania exista numeroase persoane suprapoderale si obeze. Acest lucru inseamna ca multi dintre noi consuma mai multe calorii decat este nevoie. De altfel, nu numai mancarea este bogata in calorii, ci si anumite bauturi. Astfel, pentru a avea o greutate corporala echilibrata trebuie sa mancam mai putin si sa nu eliminam nicio grupa de alimente.

Grupe alimentare de baza

Toate alimentele pe care le consumam pot fi impartite in cinci grupe alimentare. Pentru a avea o alimentatie echilibrata este indicat sa consumam cu moderatie din fiecare grup alimentar.

Iata care sunt aceste grupe:

1. Fructe si legume. Fructele si legumele sunt surse vitale de vitamine si minerale. Este indicat sa consumam zilnic cinci portii cat mai variate de fructe si legume. Aceste alimente reduc riscul de afectiuni cardiace, infarct si cancer.

2. Alimente cu amidon. Alimentele cu amidon precum paine, cerealele, cartofii sau pastele sunt o parte importanta a unei alimentatii sanatoase. Sunt o sursa esentiala de energie si o sursa primara pentru o serie de nutrienti. Pentru o alimentatia echilibrata, este indicat sa consumam zilnic trei portii de alimente cu amidon. Este indicat sa alegi variantele integrale, in locul celor procesate.

3. Carne si peste. Aceste alimente sunt o sursa esentiala de proteine, care sunt vitale pentru dezvoltarea si regenerarea organismului. Carnea contine proteine, vitamine si minerale precum fier, zinc sau complexul de vitamine B. Pestele este o sursa primara de acizi grasi omega 3, foarte importanti pentru organism. Incearca sa consumi saptamanal doua portii de peste. De asemenea, atunci cand consumi carne, evita partile grase si indeparteaza pielea.

4. Lactate. Laptele, lactatele si branzeturile sunt o sursa importanta de proteine. Contin si calciu, care este esential pentru sistemul osos. Consuma zilnic o portie de lactate. Incearca insa sortimentele degresate.

5. Grasimi si zahar. Grasimile si zaharul reprezinta o sursa de energie, insa atunci cand sunt consumate in cantitati mari duc la acumularea de kilograme in plus. Kilogramele in plus duc la obezitate, care este un factor de risc pentru diabet, cancer si numeroase afectiuni cardiace.