1. Sărbătoarea este o zi închinată sau dedicată lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Maicii Domnului, Sfintilor și îngerilor. Fiind un timp acordat lui Dumnezeu pentru a-L cinsti sau a-L ruga acest timp se petrece la timpul prezent, nu trecut. Sarbătorile dedicate sfinților amintesc de anumite momente din viața lor: nasterea sau moartea lor. De retinut că la sfinți ziua mortii este mai cinstita de biserica fiindca atunci ei au ajuns in imparatia lui Dumnezeu la viata vesnica. Toate sărbătorile sfinților sunt cu data fixă: Sf. Vasile 1 ian. Sf. Gheorghe 23 aprilie, Sf. Nicolae 6 Dec. Sf. Andrei 30 nov.
Exemplu de cantari care confirmă timpul prezent : ”Astăzi S-a născut Hristos cântam la Crăciun; Astăzi este începutul mântuirii noastre cântăm la Bunavestire; Astăzi S-a răstignit pe lemn, cântăm în Vinerea Mare; Astăzi toate se umplu de bucurie și cerul și pământul, cântăm la Paște.”
Sărbători dedicate lui Dumnezeu numite și Praznice se împart în două: cu dată schimbătoare și cu dată fixă.
4. Cele mai importante Praznice cu dată fixă sunt: Nașterea Domnului sau Crăciunul 25 Dec.; Botezul Domnului 6 Ian.; Întâmpinarea Domnului 2 febr.; Schimbarea la față, 6 August.
5. Cele mai importante Sărbători cu dată schimbătoare sunt: Învierea Domnului, Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile, Înălțarea Domnului.
6. Cinstim Sărbătoare astfel: participăm la sfintele slujbe din biserică, ne rugăm lui Dumnezeu, facem fapte bune, de milostenie, nu ne certăm, ci suntem liniștiți, blânzi, iertători.
Aveți de răspuns la 2 întrebări:
1. Cum cinstim Sărbătorile?
2. De ce Sărbătoarea este un timp sfânt petrecut la timpul prezent. Da-ti exemplu!