Răspuns :

 „Şi ne iartă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri” (Matei 6, 12). Dintru început, să observăm că aceasta cerere uneşte două componente care se întreţesc: iertarea păcatelor noastre şi iertarea păcatelor comise împotriva noastră. Hristos Domnul spune: „Că de veţi ierta oamenilor greşelile lor, iarta-va şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc, iar de nu veţi ierta oamenilor greşelile lor, nici tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre” (Matei 6, 14-15). Aici, în această împletire, în această relaţie, se află şi misterul profund al iertării cerute în Rugăciunea Domnească. […] Legea cea mai profundă a vieţii nu constă numai în a nu face răul, ci în a face binele – ceea ce înseamnă, în primul rând, a-l accepta pe celălalt, a realiza unitatea fără de care până şi cea mai paşnică societate poate deveni un iad autentic. În esenţă, acesta este cel mai mare păcat dintre toate şi pentru iertarea lui ne rugăm noi în cea de-a cincea cerere cuprinsă în Rugăciu“…si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri; …”Matei 6: 12

A fi iertat e un folos ! Daca te gandesti ca o greseala, o rana, un pacat facut fata de semenul tau te urmareste si te apasa greu, afirmatia se explica de la sine. Asadar, este de dorit sa ne iertam unii pe altii.

Mai mult decat atat, a fi iertati cu totii de catre Dumnezeu este un mare har ! In Domnul Isus, omenirea a fost iertata de toata povara pacatului. El a sters vinovatia noastra prin jertfa de pe Golgota si ne- a dat statutul de pacatosi iertati. De la momentul Golgotei, era de dorit ca niciun om sa nu mai pacatuiasca. A reusit cineva lucrul acesta ? Nimeni. Din aceasta cauza, El ne- a dat libertatea sa strigam la El pentru iertare. Ori de cate ori pacatuim, in baza pocaintei noastre sincere, trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu ca sa fim iertati.nea Domnească.