Răspuns :
Răspuns: Romanul “Enigma Otiliei” de G. Calinescu, are particularitati moderne ceea ce înseamna că fiecare persoană este centrul unei anumite categorii sociale din Bucurestiul interbelic.
În primul rând, la prima adunare descrisa în roman (la scena jocului de carti), personajele sunt adunate la centru, lucru care il poate ajuta pe cititor sa afle viitoare lucruri atat despre personaje cat si despre evenimentele viitoare.
Din acea scena ne da seamna că Giurgiuveanu face parte din categoria avarilor deoarce tine foarte mult la banii lui, refuzand sa dea de la sine sau sa ii scape ceva din mana sa (putem obs asta atunci cand i-au cazut banii si s-a agitat pt fiecare banut)
Aglae, sora lui Costache este intr-o continua cautare a banului, fiind numita de catre critici si: “baba fara de cusur”. Pe tot parcursul romanului aceasta recurge la anumite modalitati pentru a ajunge la averea lui Costache (lucru care crede ca i se cuvine), asftel existenta sa invartindu-se in jurul invidei ei avutiei.
Auria este tipul personajului usuratic (dezvoltii si vii cu aspecte din carte pentru a arg), aceasta latura fiind vazuta si la Otilia (ea este caracterizata de tehnica pluriperspectivismului, care arata ca Otilia se incadreaza in mai multe “categorii” *dezvolti*)
Pascalopol este tipul parintelui grijuliu
Felix tipul intelectualului
Stanica este tipul perfectionist care doreste urcarea pe scara sociala
La fiecare dezvolti tu!
Sper ca te-am ajutat!