Răspuns :

Răspuns:

1. Pentru Eminescu iubirea este inaltatoare, iubita eminesciana este blonda, angelica, cu miscari delicate, o fata care nu poate intelege dincolo de Universul metafizic, filosofic, iar la Bacovia iubirea este decadenta, isi poarta aripile in jos. Iubirea este convertita in placeri estetice (cantatul la orga sau pian, gemete in delir) si rezumata la gesturi mici, precum cititul sau strangerea de mana.

2. Lumina reprezinta ideea de Dumezeu, poate aparea convertita sub mai multe forme, poate fi o antiteza, o analogie dintre iubire- placere, angelic-demoniac, bine-rau, rai-iad. Lumina este inaltatoare si aduce speranta, fie incadrata intr-un peisaj feeric, fie o raza de soare.

3. Gradarea este un procedeu tipic modernist pentru limbajul criptat, encifrat. Lucian Blaga tinde sa ne lase sa patrundem intr-un univers cu totul si cu totul nou. Pentru el misterele trebuie sporite, nu aflate, caci altfel am descoperi si nemurirea. Gradarea, tocmai, subliniaza si creioneaza ideea de a spori o idee pentru intregul public de cititori, caci prin testamentul acestuia ne este lasata creatia insasi.

4. Modul conditional-optativ, timpul prezent exprima o actiune dorita sau o actiune realizabila daca este indeplinita o anumita conditie. Modul indicativ, timpul prezent  exprimă o acțiune care se desfășoară în momentul vorbirii.

Sper ca ti-am dat o idee de cum ai putea raspunde.