Respirația în medii de viata diferite.
Respirația în lumea vie este diversă datorita adaptarilor la medii. Respirația în mediul acvatic se diferențiază de respirația din mediul terestru prin modul ca animalele respira branhial (mormolocii de broasca, peștii), cutanat (nevertebrate - molustele, melci) și la mamifere - pulmonară iar în mediul terestru animalele respiră doar pulmonar.
În mediul terestru amfibieni respira pulmonar și cutanat. Plămânii amfibienilor adulti au aspect saciformi (sub forma de sac) cu pereți cutati. Păsările au plămânii în legătură cu 9 saci aerieni, au respirația doar pulmonară. Au o inspirație și 2expiratii.
Mamiferele au organe pereche, elastice, plămânii sunt străbătut de arborele bronsic și de tuburi terminate cu saci alveolari. Căile respiratorii la mamifere sunt compuse din fose nazale, faringe, epiglota, traheea (acestea sunt căile respiratorii inter - pulmonare).
În concluzie, de la cea mai simplă formă de viață până la cea mai complexă fiinta toate trebuie să respire. Respirația este cel mai important proces care exista.