Răspuns :
I.
A
F
A
F
II.
a)
acidul acetic ca si ceilalti acizi carboxilici contin gruparea COOH care este capabila sa stabileasca leg. (punti) de H cu moleculele de apa datorita atomului de H care este putenic polarizat R-C(O)-O⁺H⁻......
H din gruparea -COOH formeaza punti de H cu moleculele de apa cu O dar si H din molecula de apa cu O (din gruparea OH a grupei -COOH
R-COOH..........O(H)-H........O(H)-CO.....
Etanul este o hidrocarbura in care atomii de H nu sunt polarizati asadar molecula nu este polara , ci nepolara, motiv pentru care nu se pot stabili legaturi de H intre moleculele de apa si de etan (sau oricare alta hidrocarbura)
b)
Săpunurile sunt săruri cu diferite metale (sodiu , potasiuș.a.) ale acizilor grași cu cel puțin opt atomi de carbon în moleculă.
Datorită prezenței celor două părți net distincte în moleculă, săpunul are proprități tensioactive ( modifica tensiunea superficială dintrefaza apoasa și cea organică).
Din acest motiv, săpunul are acțiune de spălare. Săpunurile de sodiu se folosesc ca agenți de spălare, iar săpunurile de calciu, mangan, aluminiu, bariu, se folosesc pentru prepararea unsorilor consistente și a pastelor adezive.
vezi foto.... atasata...
IV.
a)
H3C-CH2-CH-COOH
b)
2H3C-CH2-CH-COOH + Mg --> (H3C-CH2-CH-COO)2Mg + H2
H3C-CH2-CH-COOH + Na2CO3 --> H3C-CH2-CH-COONa + H2O + CO2
H3C-CH2-CH-COOH + KOH --> H3C-CH2-CH-COOK + H2O
H3C-CH2-CH-COOH + HOCH3 <==> H3C-CH2-CH-COOCH3 + H2O