Răspuns :
Răspuns:
DACĂ aveţi impresia că programul vostru zilnic este încărcat şi stresant, gândiţi-vă un moment la harnicul fluture. La început s-ar putea să consideraţi că programul de lucru al unui fluture este ca o vacanţă de vis. Să zbori din floare în floare, să sorbi de ici-colo câte puţin nectar, să te tolăneşti la soare când doreşti — fluturele pare să fie întruchiparea vieţii lipsite de griji.
Însă în lumea insectelor, lucrurile nu stau întotdeauna precum par. Fluturii sunt creaturi foarte active care îndeplinesc un serviciu vital în timp ce lucrează încontinuu contra-cronometru. Haideţi să ne alăturăm unui fluture într-o zi obişnuită de lucru!
Micul dejun la soare
Vă treziţi uneori simţindu-vă ameţit? Indispoziţiile matinale sunt endemice în rândul fluturilor. Există dimineţi când pur şi simplu nu se pot mişca deloc. Problema lor constă în temperatura corpului, care fluctuează în funcţie de mediul ambiant. După ce petrec o noapte friguroasă cocoţaţi pe o frunză, sângele lor este atât de rece, încât de-abia pot să se mişte, cu atât mai puţin să zboare. Aşa că trebuie să aştepte soarele.
Când soarele răsare, fluturele îşi deschide aripile şi le expune acţiunii razelor lui calde. Aripile întinse, slujind drept panouri solare în miniatură, captează în scurt timp necesarul de căldură şi fluturele îşi ia zborul. Dar dacă cerul este înnorat? În regiunile de climă temperată unde este rece, fluturii trebuie să rămână imobilizaţi pe o rămurică sau pe o floare până când apare soarele. Aceasta nu este lenevie, ci pură necesitate.
Dacă ziua nu este prea caldă, fluturele se opreşte din când în când pentru o nouă terapie solară. Aşa cum o maşină se alimentează cu combustibil la o staţie de benzină, şi el trebuie să-şi facă plinul de energie solară. La tropice, fluturele are nevoie de căldură de la soare numai dimineaţa devreme sau după un duş în ploaie. În general vorbind, cu cât vremea este mai rece, cu atât îi trebuie mai mult timp pentru a se încălzi. Odată ce energia lui este recuperată, el îşi continuă munca.