Răspuns :
Răspuns:
În opinia mea, mesajul textului este adevărat. Este bine ca între oameni să existe prietenie adevărată, este cel mai mare dar pe care un om îl poate oferi altuia, cei care declară prietenia doar din vorbe, cultivă ipocrizia şi renunţă fără niciun regret la relaţia adevărată de prietenie.
În primul rând, lectura fragmentului explică vorbele băiatului care intră într-un rol al ipocritului,prefăcându-se,declară asemenea personajelor din fabule, în atmosfera liniștită de iarnă, minciuni cu atât mai periculoase, cu cât el crede în ele,îi dezvoltă imaginaţia,îi produce plăcerea de a vorbi.Disprețul pe care-l exprimă față de prietenul său,Vintilă, este o manifestare a lipsei de sinceritate.
În al doilea rând,băiatul ipocrit,mincinosul anonim, este dependent de atenţia celuilalt,la fel anonim, exprimarea este atât de convingătoare,tonul atât de sigur ,explicând că prietenia înseamnă încredere, sinceritate, o legătură de suflet,dar nimic nu e adevărat,nici după ce-și gonește,,prietenul”.Din băiatul exuberant cu vorbe frumoase devine plictisit,nepăsător,apoi redevine vorbăreț cu aceleași argumente despre prietenie.Scriitorul nu le dă nume celor doi băieți care sunt în camera caldă,ci numai celui neprimit,Vintilă,un naiv ce a crezut în promisiunea că va primi patinele.
În concluzie, cred că mesajul acestui text este educativ, pentru că scriitorul prin monologul,,serios” al celui ce exemplifică prietenia dezvăluie o amară ironie;,,dărnicia” băiatului
Explicație: