Răspuns :

Răspuns:

trebuie sa construiesti o busola

ai nevoie de materiale

e un fel de experiment

o sa observi ca hartia ramne acolo

sper ca raspunsul meu este corect

Textul incearca sa te invete cum sa construiesti o busola experimentala...

1. Realizarea "acului magnetic" : textul te invata ceva depasit.. la vremea cand a fost gandit, magnetii existenti erau de slaba intensitate si trebuia sa freci obiectul de otel de acel magnet de cateva ori pana se magnetiza.

Magnetii actuali au intensitate mai mare si e suficient sa lasi un ac de cusut subtire lipit de magnet cateva minute - un sfert de ora  si se magnetizeaza.

Totul e sa ai un magnet... ultimul refugiu poate fi la usa frigiderului, banda acea alba / neagra ce etanseaza frigiderul contine magnet, pentru a tine usa inchisa. Din pacate e cam slab si trebuie sa il lasi mai multe ore..

2. Daca ai rabdare si ceva dexteritate, poti sa asezi acul DIRECT pe suprafata apei dintr-o cana sau o farfurie. ACUL VA PLUTI daca il asezi cu mare grija orizontal... [ e posibil sa reusesti din a 10 incercare, dar e un efort ce merita incercat. Tensiunea superficiala de la suprafata apei va sustine acul, totul e sa il pui perfect orizontal]

In text sugereaza sa folosesti o bucatica de hartie cerata ( din care faci o mica "aripioara"  pentru ca acul sa pluteasca usor) .  Tai cu forfecuta un cerc de hartie si iti imaginezi ca este un ceas. intre centrul ceasului si ora 12 faci o gaura, intre centrul cercului si ora 6 o alta gaura. Prin cele doua gauri treci acul de cusut ; va arata cam asa :  ф . Asezi "dispozitivul" - ac cu hartie pe suprafata apei dintr-o farfurie si privesti .

Studiezi miscarea acului...el se va roti astfel incat unul din capete se va orienta spre Nord, celalalt spre Sud, cu conditia sa nu fie vreun obiect metalic sau vreun magnet in apropiere.  Daca il rotesti, vei observa ca incearca sa revina la acea pozitie ce indica Nord - Sud .