Răspuns :
Coloana vertebrala are curburi fiziologice, in plan sagital- lordoze (cervicala si lombara) si cifoze (toracala si sacrala), iar in plan frontal- scoliozele, cu convexitatea la stanga sau la dreapta.
Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale. Apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, al unei boli degenerative, al artritei, al osteoporozei sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta.
Lordoza apare cel mai frecvent în zona lombară. La această zonă se manifestă prin accentuarea curburii în față, dar poate apărea și la nivel cervical. Cauzele apariției lordozei pot fi: poziţia incorectă a corpului, luxaţii, cifoza (forţează spatele la compensarea dezechilibrului creat de curbura toracală), obezitatea.
Scolioza este o afectiune care determina curbarea coloanei vertebrale laterale. Poate afecta orice parte a acesteia, dar cele mai frecvente regiuni sunt zona toracica (scolioza toracica) si partea inferioara a spatelui (scolioza lombara). Pe langa afectarea pozitiei normale a coloanei vertebrale, scolioza poate avea un impact negativ asupra calitatii vietii, poate provoca dureri, poate afecta functiile pulmonare normale, poate tulbura somnul si poate reduce capacitatea de a face sport.