Răspuns :

Răspuns:

Capodopera romanului istoric sadovenian; o trilogie închinată unei epoci eroice şi unei personalităţi de dimensiuni mitice: Stefan cel Mare.

Geneza:

La baza romanului stă o vastă documentaţie. Romancierul a consultat cronicile moldovene - Neculce, Ureche. Din cronica lui Neculce a reţinut mai ales legendele, în care era evocată figura domnitorului, legende grupate în O samă de cuvinte; de asemenea a mai consultat Descrierea Moldovei de Dimitrie Cantemir. Romancierul a mai avut în vedere şi lucrările înaintaşilor săi, care evocau figura lui Ştefan cel Mare: Alecsandri, Eminescu, Delavrancea, Bolintineanu.

În ţesătura romanului Sadoveanu a introdus şi motive din balade populare româneşti: Corbea, Gruia lui Novac, Chira chiralina. De asemenea a mai folosit elemente reale, controlabile documentar. Aceste fapte, evenimente reale le-a tratat însă cu libertatea ficţiunii artistice: a imaginat scene, dialoguri, a creat personaje, a reconstituit tabloul de epocă, .

Răspuns:

intriga complicata si imprevizibila situatiile epice limita culoarea locala ce contribuie in buna masura la realizarea tonalități dau evident impresia de roman istoric unde intalnim formule ale romanul de aventuri practicate de Walter Scott si Al Dumas.

Hramul mănăstirii Neamț cu care se deschide primul volum este un spectacol ceremonial ce are rolul de a sublinia măreția voivodui si unitatea dintre avestea si mase .in acest moment intra in scenă ionut Jder si Nichifor Caliman.Din povestea bătrânului staroste plina de umor aflam fespre razboiul lui stefan cu aceasta tara fara rânduiala unde poruncesc multi stăpâni. Avum se contureaza vechiul conflict domnitir-boier.hiulSper ca te am ajutat atat am facut si eu