Răspuns :

Răspuns:

Durlești este un oraș din municipiul Chișinău, Republica Moldova. Acesta e situat în partea de nord-vest a orașului Chișinău, mărginindu-se cu sectorul Buiucani al capitalei și fiind despărțit de Chișinău doar de un drum - strada Hotinului. Localitatea are o populație de 23.000 de cetățeni, fiind atestată documentar pentru prima dată în 1470.

De-a lungul istoriei sale Durleștiul s-a constituit din două localități: Cartușa și Durlești. Legenda spune că localitatea poartă denumirea unuia din primii locuitori stabiliți aici - Durlea sau Drulea. Într-un document emis la 7 aprilie 1636 se vorbește despre un uric ce l-a avut Magda, fata lui Drulea spătar, de la Ștefan Voievod. La început satul purta denumirea de Drulești. Documentele vremii atestează existența în spațiul românesc încă a unei localități cu denumirea Drulești. într-un hrisov, emis de cancelaria domnească a lui Ștefan Tomsa, este menționat „lonasco din Drulești, o așezare din ținutul Roman.

Deși săpăturile arheologice realizate la Durlești atestează existența în primele secole ale mileniului II al erei noastre, adică după Hristos, a unor așezări medievale stabile pe moșia de astăzi a localității, toponimicul Durlesti este consemnat în actele vremii mult mai târziu.

În „Dicționarul statistic al Basarabiei editat în 1923, se menționează că satul Durlești, conform documentelor ce se păstrau la unii răzeși durleștenii ar exista de pe timpul domniei lui Mihai Racoviță - anul 1721. O altă versiune este că „dupa documente mai vechi, satul ar fi existat cu o altă formație decât cea de pe timpul lui Mihai Racoviță, în anul 1473. Din păcate aceste documente lipsesc și urmează poate a fi găsite. Totuși cel mai vechi document găsit cu prima atestare incotestabila a Durleștilor datează din 1 iunie 1656, data indicată pe un uric (sau hrisov) domnesc, emis de domnul Moldovei Gheorghe Ștefan, întărind lui Onofrei și lonascu Bucșan mai multe cumpărături din satul Durlești.

Biserică Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil a fost construită în anul 1783. Din 1861 în Durlesti funcționează o școală parohială bisericească, în 1867 învățau 19 băieți și 3 fete. În 1872 se deschide o școală populară cu o singură clasă.

Răspuns:

Explicație:Localitatea Durlesti,este una din suburbiile cele mai mari ale orasului Chisinau,capitala Moldovei! Ca o ironie a soartei,Durlesti este despartita chisinau doar de......un drum,...o strada!(strada Hotinului)Se apreciaza ca Durlestiul,ar avea dupa ultimele date statistici,in jur de 23.000 de locuitori!Se pare ca ulterior statisticilor,o mare parte din tineret ,a emigrat in occident,ramanand cam 17.600 de locuitori!Cam atat despre acest......oras!O dupa-amiaza excelenta!