Răspuns :

Fabula:

I. Creatorul fabulei in literatura romana este Grigore Alexandrescu, modelul sau fiind scriitorul francez La Fontaine.

II. Fabula este acea specie a genului epic scrisa in versuri sau in proza, de dimensiuni medii, cu un numar redus de personaje. Acestea sunt alese din lumea animalelor, plantelor sau obiectelor si prind viata in opera cu ajutorul personificarii. Lor le sunt atribuite Insusiri umane, defecte sau moravuri, care sunt evidentiate si criticate pentru a fi Indreptate. Orice fabula are o structura specifica: prima parte reprezinta actiunea propriu-zisa (povestea), iar a doua parte constituie morala operei.

III. In primul rand, opera data este o fabula, intrucat apartine genului epic, este scrisa in versuri/proza si are dimensiuni reduse. Actiunea simpla urmareste un singur fir narativ (+rezumat). Prin intermediul personajelor, autorul isi exprima in mod indirect dispretul/dezaprobarea fata de oamenii ...

IV. In al doilea rand, textul studiat se incadreaza in categoria fabulelor datorita numarului redus de personaje alese din lumea necuvantatoarelor, care prind viata in opera prin intrebuintarea personificarii. Celor ... personaje le sunt atribuite defecte specific umane, pentru a fi evidentiate si corectate. Astfel, x reprezinta omul , y simbolizeala persoana ... in timp ce z are un caracter ...

V. In al treilea rand, opera scrisa de .... este ca specie literara fabula, pentru ca are o structura specifica. Prima parte reprezinta actiunea propriu-zisa, iar a doua reda morala operei. Autorul ne indeamna sa fim sinceri atat cu cei din jur, cat cu noi insine.

VI. In concluzie, prezenta personajelor personificate inspirate din lumea animalelor, structura aparte caracterul moralizator/educativ indreptatesc apartenenta textului la specia genului epic numita fabula.