Răspuns :

Opera Repausul Dominical este o schita care surprinde viata a 2 personaje bulversate  .Autorul prin dubla atitudine reuseste sa  se imprieteneasca cu personajele  apoi exploateaza aceasta relatie si le divulga secretele.
Iancul este revoltat de faptul ca  un  oras precum Bucuresti este gol , intr-o liniste de mormant. "'sa vrei sa te spanzurri, n-ai de unde sa-ti cumperi un sreang''
Disperat  cauta un prieten  care avea sa fie complicele lui si sa-l scuteasca de repaus . Costica Parigoridi  se iveste repede si se alatura celuilalt.Aceste personaje  sunt in continua miscare , ele  vorbesc dar nu comunica niciodata:''Ai treaba ? - deloc 
Unde mananci asta-seara ? -indiferent 
Vrei sa manacam impreuna ? mai ales"'
Titlul operei face trimitere directa la  sintagma unui repaus , toti cetatenii au adoptat stilul "'lenei occidentale"( in grecia spre exemplu la o anumita ora totul se opreste , toti incep sa stau si nu fac nimic, totul se inchide ) dar este inselator caci petrecerea incepe joi .
Tema romanului  realizeaza o  monografie  asocietatii bucurestene din acele vremuri .
Cei doi hotărăsc să cineze împreună. În drum spre local mai intalnesc încă patru amici, toţi plictisiţi la culme. Fiind ziua lui onomastică, amicul Costică face cinste şi cheful se încinge, durând cinci ore, până la miezul nopţii. Cei şase prieteni, cu limbile împleticite de băutură se suie apoi în trei birje şi ajung la un alt local, la Lăptărie, în afara Bucureştiului, unde, dintr-un pahar într-altul, îi apucă dimineaţa. Nenea Iancu şi Costică se reîntorc în centru, în căutarea unei cafele tari, care să-i trezească. O găsesc, dar întâmplarea face ca, după asta,  să dea peste un alt cunoscut, beat criţă, care le propune să meargă să mănânce o ciorbă de burtă. Neavând altă treabă şi neîndurându-se să se despartă, nenea Iancu şi amicul său se reîntorc la Lăptărie unde îşi petrec şi ziua abia începută. Ianul este naratorul insusi care este omniscient si omniprezent ( vede tot , aude tot)
 Intreaga actiune se petrece intr-o continuu dute -vino prin intermediul careia se realizeaza tema schitei .