Răspuns :

Câmpul magnetic este zona din jurul unui magnet în care acţionează forţa magnetică. Obiectele magnetice plasate într-un asemenea câmp vor fi atrase sau respinse de către magnet. Dacă punem pilitura de fier (aşchii mici de fier) lângă un magnet, ea se va orienta după forma câmpului magnetic, alcătuind o imagine a acestuia. În fapt, fiecare bucăţică de fier devine mic magnet. Mini-magneţii arată cât de tare sunt atraşi de către fiecare porţiune a magnetului mare.

CUM SE FACE UN ELECTROMAGNET?
Când un fir conductor este parcurs de curent electic, ia naştere un câmp magnetic. Dacă firul este înfăşurat pe un miez de fier, bobina realizată din fiul conducător este numită ''solenoid''.

CUM FUNCŢIONEAZĂ BUSOLA?
Pământul are un nucleu de fier topit şi constituie el însuşi un magnet uriaş. Câmpul magnetic se comportă asemenea unui magnet-bară situat în lungul axei terestre. Busola conţine un ac magnetic care se poate roti liber. Indiferent de poziţia busolei, acul se va roti aşa încât să indice direcţia către Polul Nord. Rotind busola astfel încât ca punctul notat ''N'' (nord), să se afle în diecţia acului, putem găsi şi alte direcţii.

CE SUNT POLII UNUI MAGNET?
Ca si pământul, fiecare magnet are un pol nord si un pol sud. Un magnet ce se poate roti liber se va orienta cu polul său nord către Polul Nord terestru. Polul Sud al magnetului va fi atras către Polul Sud al Pământului. Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, Polul Nord al planetei are, de fapt, un pol sud, de aceea polul nord al unui magnet se orientează în direcţia respectivă. Ca regulă generală: polii au aceleaşi nume se resping reciproc, iar polii cu nume diferite se atrag.
Magnetism



Se crede ca Thales din Milet a fost primul care a cercetat forta de atractie ciudata al feritului magnetic asupra fierului obisnuit, in 600 i.e.n. Au trecut multe secole pana cand s-a gasit o utilizare practica a fortei magneice, in busolele de navigatie. In 200 e.n. chinezii utilizau deja o forma rudimentara a busolei, dar in Europa a aparut doar in jurul anului 1200. 

Oare de ce se pozitioneaza ferita magnetica intotdeauna in aceeasi directie? Acest fenomen a ramas un mister de-a lungul secolelor. Azi stim insa ca fierul si alte materiale magnetizabile se compun din magneti mici numiti domenii magnetice sau regiuni magnetice. Acestea de obicei sunt directionate aleator, iar prin suprapunerea fortelor nu rezulta o forta magnetica detectabila. Daca dintr-o oarecare cauza aceste domenii se orienteaza toate in aceeasi directie, atunci metalul va avea caracteristici magnetice si va atrage bucatile de fier.