Salutare , as dori si eu un proiect cu tema: "Elaborarea unui proiect de LEGE" in cam orice domeniu(invatamant,sport,familie etc.)

Multumesc !

Răspuns :

Elaborarea proiectelor de legi intra in obligatia guvernului si a parlamentarilor; de asemenea si presedintele poate elabora legi dar in anumite cazuri mai speciale. De asemenea cetatenii Romaniei pot elabora legi respectand urmatoarele conditii: este nevoie de 100.000 de semnaturi ale romanilor care au domiciliul din cel putin un sfert din judetele tarii, (minim 14 judete) iar in fiecare din acestea, plus din Bucuresti, trebuie sa semneze cel putin 5.000 de persoane in sprijinul initiativei. Sa presupunem ca guvernul a hotarat elaborarea unei legi cu privire la acordarea burse in bani catre elevii cei mai silitori. Aceasta propunere este analizata/modificata de catre tehnicii ministerului educatiei si cercetarii impreuna cu cei ai ministerului finantelor. Ulterior, propunerea este trimisa spre analiza parlamentarilor, care, mai departe, o analizeaza si iau o decizie in privinta acestui proiect de lege. Initial proiectele de lege parcurg un traseu complicat fie in Camera Deputatilor sau la Senat. Sunt discutate de parlamentarii care fac parte din comisiile de specialitate, dupa care se acorda in plen vot pe articole. Dupa prima parte a discutarii pe articole, urmeaza discutarea si votarea pe proiectul final al legii. Dupa votul din Parlament legea se trimite, spre promulgare/semnare, presedintelui Romaniei care in decurs de maxim 20 de zile trebuie sa o promulge. Daca presedintele promulga legea, ea trebuie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul legii.
Astfel, o data cu aparitia legii in Monitorul Oficial institutiile scolare vor fi obligate sa puna in aplicare ceea ce stipuleaza aceasta lege.