Osmoza se incadreaza la transportul pasiv((  se face in sensul gradientului de concentratie).
Dar de ce se spune ca deplasarea solventului se face de la  solutia mai putin concentrata la cea cu concentratie mai mare( cum ar veni invers de transportul pasiv)

Răspuns :

Pentru inceput, sa stabilim niste chestii. Solvent = substanta in care se face dizolvarea; Solvit=dizolvat; gradient de concentratie = diferenta de concentratie. Acum. Osmoza este difuziunea apei (solventului) dintr-o solutie. Pentru ca ea sa se produca, membrana care separa cele doua compartimente trebuie sa fie semipermeabila (sa fie mai permeabila pentru moleculele de solvent decat pentru cele de solvit = sa intre mai repede H2O decat substanta. H2O va trece din compartimentul in care concentratia ei este mai mare (solutie mai diluata) in cel cu concentratie mai mica (solutie mai concentrata) -> apa va trece din spatiul in care ea este mai multa, in cel in care este mai putina.
De ce este osmoza pasiva? 1. pt ca nu necesita cheltuiala energetica (ATP), iar 2. pt ca nu are nevoie de proteine - apa nu are nevoie de proteine pt a trece prin membrana. De proteine au nevoie moleculele organice polarizate si cele cu greutate moleculara mare, de exemplu transportul de Ca, care este activ.