Din urmatoarele substanțe :  (CuSO4 ,H2 , SO2 ,KOH , Fe ,AgNO3 ,Cl2 ,BaO,Fe(OH)3 , Al,H2O,S) să se obțină :
a) 1 oxid acid 
b)2 baze
c) 2 acizi
d) 2 metale
e) 3 oxizi bazici
f) 5 săruri( 3 neoxigenați și 2 oxigenați )
Vă rog la fiecare ecuație să indicați ce a fost obținut(ex.bază ,acid ,e.t.c.)
Ajutor vă rog ,am nevoie pînă mîine seară .

Răspuns :

Oxizii acizi sunt oxizi de nemetale. Un exemplu este [tex]SO_2[/tex]. Pentru a obține ăștia, se poate face [tex]S+O_2=SO_2[/tex], dar se obține și [tex]2S+3O_2=2SO_3[/tex] pentru că S are valențele 4 și 6 față de O (și 2 față de H). Dacă reacționăm ăstea cu apa, obținem acizii sulfuric și sulfuros (cu [tex]SO_4[/tex] și [tex]SO_3[/tex], respectiv)
Bazele sunt [tex]KOH[/tex] și [tex]Fe(OH)_3[/tex]. Se pot obține reacționând un oxid bazic cu apa, anume [tex]BaO+H_2O=Ba(OH)_2[/tex]. În mod indirect, se poate obține un oxid bazic ([tex]Al_2O_3[/tex]), care poate fi reacționat cu apa pentru a avea o bază.
Nu văd acizi pe aici, deci nu putem decât să îi obținem reacționând oxizi acizi, precum [tex]SO_2+H_2O=H_2SO_3[/tex] sau reacționând halogeni cu hidrogen, precum [tex]H_2+Cl_2=2HCl[/tex].
Sunt 2 metale libere, anume Fe și Al. Acestea pot intra în reacții de schimb pentru a obține alte două, anume Fe este mai reactiv decât Cu deci se poate [tex]Fe+CuSO_4=Cu+FeSO_4[/tex], și decât Ag, putând fi [tex]Fe+2AgNO_3=Fe(NO_3)_2+2Ag[/tex].
Avem un singur oxid bazic, anume BaO. Arzând Al și Fe în oxigen, putem obține alții 2. Pentru al 3-lea scoatem Cu cum am explicat anterior și îl ardem și pe el. Reacții:
[tex]2Al+3O_2=2Al_2O_3 \\ 2Fe+O_2=2FeO \\ 2Fe+3O_2=2Fe_2O_3 \\ 2Cu+O_2=2CuO[/tex]
Pentru săruri să mai răspundă altcineva, pentru că nu știu.