va rog frumos daca puteti sa ma ajutati

8. Indicaţi afirmaţia corectă:
A. într-o perioadă, halogenul are electonegativitatea cea mai mică;
B. energia de ionizare primară creşte în grupă de sus în jos;
C. heliu are energia de ionizare primară maximă;
D. cele mai mari energii de ionizare primară le au metalele alcaline.

13. Numărul de coordinare în cazul combinaţiei complexe [Ag(NH3)2]OH, cunoscută sub numele de reactiv Tollens, este:
A. 4 B. 3 C. 1 D. 2

20. Un procedeu pentru obţinerea clorului are la bază o reacţie de echilibru, cu ecuaţia:
4HCl(g) + O2(g) = 2H2O(g) + 2Cl2(g) +Q
Dacă creşte temperatura, echilibrul chimic se deplasează:
A. spre dreapta B. spre stânga C. în ambele sensuri D. nu se deplasează

21. La 427°C, un balon de 1 L conţine la echilibru 20 moli de H2, 18 moli CO2, 12 moli H2O şi 5,9 moli de CO. Valoarea constantei de achilibru, Kc pentru reacţia: CO2(g) + H2(g) = CO(g) +H2O(g), este:
A. 50,8 B. 5,08 C. 0,196 D. 20

Răspuns :

Minodora, dupa parerea mea s-ar rezolva asa.

Problema 8.

In perioada electronegativitatea halogenului este cea mai mare deoarece are nevoie sa prmeasca doar un singur electron pentru a-si realiza configuratie electronica stabila de octet. Deci afirmatia A. este falsa.
Energia de ionizare primara SCADE in grupa de sus in jos, deoarece forta de atractie dintre nucleu si ultimul stat electronic este cea mai mare la primul element chimic din grupa(distanta intre nucleu si ultimul strat electronic fiind minima in acest caz). Deci afirmatia B. este falsa.
Afirmatia C. este adevarata. Intr-adevar, heliul He are deja configuratie electronica stabila de dublet pe ultimul strat electronic(care este de fapt si primul, adica 1s) strat ocupat cu doi electroni. Trebuie cea mai mare  energie primara de ionizare(deci energie de ionizare primara maxima) pentru a scoate un electron din substratul 1s al atomului de heliu.
Afirmatia D. este falsa. Metalele alcaline au un singur electron de valenta, deci energia de ionizare primara este minima in perioada. De ex. atomul de Na are 11 protoni, iar atomul de Mg are 12 protoni, deci pentru a scoate un electron de la atomul de Na trebuie o energie de ionizare primara mai mica decat in cazul atomului de Mg, la care electronii sunt atrasi de 12 protoni.

Deci afirmatia corecta este, dupa mine, afirmatia C.


Problema 13.
In cazul reactivului Tollens, ligandul este o molecula neutra(NH3), iar numarul de liganzi legati coordinativ, care ne da numarul de coordinare, este 2(sunt doua molecule de amoniac folosite ca liganzi). Deci varianta corecta de raspuns este D. 2.

Problema 20.

In sens direct(de la stanga spre dreapta) reactia data decurge cu degajare de caldura, asadar este exoterma. Reactia inversa(desfasurata de la dreapta spre stanga)este endoterma. Conform principiului lui Le Chatelier, daca intr-o reactie exoterma marim temperatura, echilibrul chimic se va deplasa in sensul favorizarii reactiei endoterme. Deci varianta corecta de raspuns ar fi B. spre stanga.

Astazi am mai rezolvat problema asta, deci poti gasi iarasi explicatia daca vei cauta la profilul meu de utilizator.


Problema 21.

Cu semnul "*" notez inmultirea.

Deoarece volumul balonului este 1 litru, inseamna ca putem scrie valorile concentratiilor molare(moli/l) pentru substantele in cauza.

[H2] = 20 moli/l;  [CO2] = 18 moli/l;  [H2O] = 12 moli/l;  [CO] = 5,9 moli/l.

Constanta de echilibru in functie de concentratii se va exprima in acest caz(vezi teoria cu legea actiunii maselor):

Kc = [CO]*[H2O] / ([CO2]*[H2]) = 5,9*12 / (18*20) = aprox. 0,196, deci varianta corecta de raspuns este, dupa mine, C. 0,196.

Verifica si tu. Succes !