Pentru a forma saruri de diazoniu izolabile, aminele trebuie a fie: A.Primare alifatice; B. secundare alifatice; C.tertiare alifatice ; D.primare aromatice; E. Secundare Aromatice.

Răspuns :

Catalina, din ce stiu eu, la reactia de diazotare participa amine primare aromatice si acidul azotos HONO, reactia decurgand in mediu acid asigurat de solutii apoase de acizi minerali puternici HX.

Ecuatia reactiei in caz general este:

Ar - NH2  +  HONO +  HX  --->  Ar - N legatura tripla N]+X-  +  2H2O

Cu Ar - NH2 am notat o amina primara aromatica

Deci rezulta o sare de diazoniu.

Sarurile de diazoniu rezultate sunt usor solubile in acele solutii apoase in care apar. In aceste solutii apoase sarurile de diazoniu sunt ionizate puternic. Exista si cazuri in care solubilitatea lor este mult redusa, ca de ex. in cazul percloratilor de diazoniu. Apoi exista si cazuri cand se formeaza un amfion, in urma unui proces de ionizare intern, ca in cazul(de ex.) sarii de diazoniu a acidului sulfanilic.

Este important de retinut ca sarurile de diazoniu astfel obtinute nu sunt izolate, de obicei, din mediul de reactie in care s-au format, ele folosindu-se ca atare deci ca si solutii apoase.

Deci dupa mine raspunsul corect la intrebarea ta ar fi  varianta D. primare aromatice, deoarece aminele primare aromatice participa la reactia de diazotare.
Verifica si tu.