Răspuns :

Salut !

❁❁❁❁❁

Model - exprimarea opiniei despre titlul unei opere literare.

În opinia mea, opera literară „ Izvorul nopții ”, de Lucian Blaga, aparține genului liric având un titlu analitic, sintagma exprimând, la nivel metaforic, frumusețea ochilor iubitei. Cele două substantive comune articulate fac referire la elementele ale naturii înconjurătoare, aflate în comuniune cu individul contemplator.

În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, iubirea care este o cale de cunoaștere, și sintetizează mesajul acestuia referitor la universul întruchipat de ipostaza imaginară a fetei. Monologul adresat al eului liric, prezent în text prin mărcile lexico-gramaticale specifice - câteva exemple: vocativul „ frumoaso ”; verbe și pronume: „ stau ”; „ mea ”. Concluzia textuală se axează pe exprimarea oximoronică: „ negri - lumină ” prin care eul liric preamărește desăvârșirea ființei iubite.

În al doilea rând, relația dintre titlul și textul poetic se realizează și la nivel expresiv. Metafora din titlu este completată prin numeroase figuri de stil și imagini artistice ( câteva exemple și le putem comenta ).

În concluzie, titlul operei literare este o metaforă care se referă la sursa frumuseții iubitei, aflându-se în strânsă legătură cu mesajul acesteia, prin care eul își transmite în mod direct sentimentele către cea care îi eternizează existența prin iubire.

Ne amintim ! ♥

I. Definiție:

❁ Titul unei opere literare reprezintă cuvântul sau grupul de cuvinte care sintetizează.

II. Titlul poate fi:

  • analitic ( alcătuit din mai multe cuvinte );
  • sintetic ( alcătuit dintr-uun singur cuvânt );
  • denotativ ( sens concret );
  • conotativ ( sugerează anumite interpretări legate de operă );

❁ În textele lirice, titlul îndeplinește mai multe roluri:

  • anticipează tema, motivele centrale și starea dominantă a eului liric;
  • face trimitere la o anumită specie literară;
  • poate avea sens propriu sau figurat;
  • este în strânsă legătură cu textul, sugerând mesajul acestuia;