Răspuns :

În opinia mea, opera literară ''Popa Tanda'' este o nuvelă - specie epică în proză,de dimensiuni medii, cu un singur fir narativ ce prezintă un conflict bine conturat. Interesul naratorului se focalizează asupra personajului principal surprins în diverse ipostaze.
În primul rând, textul are toate trăsăturile unei opere epice: acțiune(încercările preotului Trandafir de a-i schimba pe sărăceneni), narator omniscient, care relatează la persoana a III -a (''nu arată'', ''sunt de prisos'' etc) și personaje (preotul, soția sa, sătenii). În plus, textul are dimensiuni medii, iar întâmplările sunt organizate pe un singur fir narativ.
În al doilea rând, în centrul acțiunii se află părintele Trandafir, surprins în evoluție: de la preotul novice, la omul cu experiență în finalul textului, iubit și respectat de consăteni, pentru că a reușit să le ofere un trai mai bun. Modul de expunere predominant este narațiunea, care interferează cu descrierea(prezentarea imaginii celor două sate) și cu dialogul. Coordonatele spațio-temporale sunt sugestive,fiind fixate prin cele două ipostaze ale protagonistului:la tinerețe și la senectute, iar spațiul este reprezentat de mediul rural transilvănean.
În concluzie, ținând cont de argumentele menționate, putem afirma apartenența textului la specia nuvelă.

Asta am scris-o în clasă cu profesoara mea. Sper să te ajute !