Răspuns :

       Curtea domneasca avea rol de resedinta pentru domnitori, iar pentru desemnarea lor, in epoca se folosea adesea termenul de ,,palat''. Cea mai veche curte domeasca este atestata in timpul lui Mircea cel Batran (1400).
        Curtile domnesti se construiau pe domenii intinse, dupa gustul epocii si se incerca sa se asigure tot confortul si luxul necesar. Multe dintre ele astazi se gasesc in ruine.
        In general toate aveau pivnite inalte acoperite cu bolti, un etaj ,,nobil'' cu incaperi multiple boltite. Mai tarziu incep sa apara si logiile (un fel de terasa) cu fata inspre gradina. Treptat acestea capata o importanta din ce in ce mai mare, fiind transformate in foisoare de intrare si mutate pe fatada dinspre intrare.
        In curte sau langa aveau si o mica biseria unde domnul se putea ruga linistit.
        Curtile domnesti sufera diverse imbunatatiri sau transformari de-a lungul epocilor. Nu exista curte domnesca care sa fi ramas asa de la primul constructor. In functie de evenimentele vremii sufera o serie de transformari ca - intarirea zidurilor, modificarea portilor de acces, adaugarea turnurilor de aparare etc.
        Cele mai multe curti domnesti erau fortificate, mai ales cele de dupa domnia lui Vlad Tepes. In timpul lui Matei Basarab li se dubleaza zidurile si li se reface santurile de aparare