Răspuns :
Răspuns:
Cu toţii purtăm blugi, dar nu toată lumea cunoaşte istoria îndrăgitului obiect vestimentar. Deşi s-ar părea că pantaloni asemănători blugilor existau în Europa în urmă cu 500 de ani, americanii sunt cei care au intrat în istorie drept adevăraţii inventatori ai celor mai îmbrăcaţi pantaloni din toate timpurile.
Istoria blugilor se pare că începe să se scrie în Europa, în secolul al XVI-lea. Cu 500 de ani în urmă, pescarii din Genova purtau un soi de pantaloni confecţionat dintr-un material foarte rezistent pe care l-au botezat „jean”. Mult mai târziu, la jumătatea secolului XIX, americanii împrumută termenul pentru a denumi pantalonii cunoscuţi în întreaga lume sub numele de „jeans”.
Succesul lui Levi Strauss
Adevărata istorie a blugilor începe însă să se scrie în anul 1873, când tânărul bavarez Leob Strauss (devenit mai târziu Levi Strauss) pleacă din New York către San Francisco pentru a deschide un mic atelier specializat în producţia de textile, după cum relatează istoricul Horia Dumitru Oprea.
Câţiva ani mai târziu, atelierul lui Strauss scoate pe piaţă un soi de stofe groase şi rezistente, purtate de minerii plecaţi în marea goană după aur. Jacob Devis, un mare croitor din Nevada, devine un mare client al atelierului lui Levi Strauss, iar în 1873 îi propune acestuia să pornească împreună o afacere.
Cu o investiţie de doar 68 de dolari, cei doi realizează prima linie de pantaloni rezistenţi, prevăzuţi cu nituri metalice. Strămoşii blugilor de astăzi iau naştere abia în anul 1890, când firma Levi’s produce pantalonii din gama 501 Levi’s.
Confecţionaţi din pânză de culoare albastru – închis şi prevăzuţi cu nasturi pentru bretele, buzunare adânci şi cataramă la spate, menită să strângă talia, aceşti pantaloni se bucură de o mare popularitate în rândul zilierilor, agricultorilor şi crescătorilor de vite din America acelor timpuri.
Blugii, o ţinută versatilă
În anul 1935, Levi’s produce prima linie de pantaloni dedicaţi în exclusivitate femeilor. Blugii pentru doamne şi domnişoare au o croială specială, menite să le pună în evidenţă toate formele.