Răspuns :
Răspuns:
Explicație:
Clima are efecte profunde asupra evoluției peisajelor terestre, dinamicii reliefului, şi asupra tuturor formelor de viațã de pe Pãmânt (microorganisme, plante, insecte, animale, pãsãri şi oameni) deoarece aceasta reprezintã o sursã de energie indispensabilã vieții.
Activitãțile societãții umane au început însã, sã afecteze tot mai mult clima prin modificarea scoarței terestre, tãierea pãdurilor, secarea lacurilor, bãlților şi mlaştinilor, dar în special prin cantitãțile imense de poluanți emişi în atmosfera terestrã. Emisiile în atmosferă a substanțelor poluante nu numai că distrug natura vie, afectează în mod negativ sănătatea umană, dar de asemenea, modificã însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la consecinţe ecologice şi climatice nefaste.
Prezenta lucrare are un dublu scop, respectiv evidenţierea caracteristicile climatice ale municipiului Galati şi analiza gradului de poluare a aerului urban cu efecte clare asupra calitãții sale.
Municipiul Galati este situat in zona estica a Romaniei, in extremitatea sudica a platoului Moldovei, la 45° 27"" latitudine nordica si 28o 02"" longitudine estica. Situat pe malul stang al Dunarii, ocupa o suprafata de 241,5 km2, la confluenta raurilor Siret (la vest) si Prut (la est), langa Lacul Brates, cel mai mare ochi de apa din aceasta parte a tarii.
Ca poziţie geografică, judeţul Galaţi se înscrie în aria judeţelor pericarpatice-dunărene, fiind situat in partea cea mai sudică a Moldovei, la confluenţa a trei mari ape curgatoare: Dunare, Siret si Prut, în sectorul fluvio-maritim al ţării. În partea de nord se margineşte cu judeţul Vaslui, la est Prutul formează graniţa naturală cu Republica Moldova, spre sud Dunarea stabileşte limita cu judeţul Tulcea, la sud-vest, pe linia Siretului, are ca vecin judeţul Braila, iar la vest şi nord-vest, în mare parte pe cursul ace¬luiaşi râu, se învecinează cu judeţul Vrancea. În aceste limite geografice judeţul Galaţi ocupa 4466,32 km, adică 1,9 la suta din suprafaţa României.
Lucrarea este structuratã în douã pãrți. În prima parte sunt prezentate caracteristicile climatice ale zonei municipiului Galati prin analiza principalilor parametri pe baza datelor meteorologice obținute de la stația Galati pe o perioadã de zece ani (1987 – 1996).
În partea a doua a lucrãrii de licențã a fost tratatã problema poluãrii aerului respectiv, sursele de poluare şi tipurile de poluanți, influența factorilor climatici asupra nivelului poluãrii, nivelul poluãrii aerului în municipiul Galati, iar în final consecințele poluãrii aerului şi metode de prevenire şi combatere a acesteia.
Lucrarea de fațã a avut ca bazã importantã şi numeroase surse bibliografice, respectiv lucrãri de sintezã referitoare la întreaga țarã (Clima RPR vol I -1962, Geografia României Vol I – 1983 Şi Vol V - 2005, ) lucrãri privind strict arealul cercetat ( Monografia Județului Galati), lucrãri de specialitate cât şi surse de metodologie a cercetãrii geografice (Ghid de elaborare a unei monografii climatice