1. Cărui stil funcțional îi aparține textul de mai sus?
2. Care sunt trăsăturile identificate?
3. Redactați un eseu argumentativ de minimum 150 de cuvinte în care să demontrați apartenența textului la un anumit stil.

România este un stat central-european de mărime mijlocie, atât din punctul de vedere al suprafeţei, cât şi al populaţiei, situat la distanţe aproximativ egale între extremitatea vestică şi, respectiv, estică a continentului. , consecinţele favorabile ale acestei poziţii geografice sunt evidente: temperaturi moderate, precipitaţii pe ansamblu suficiente, soluri fertile, vegetaţie bogată, inclusiv cea forestieră.
Din punct de vedere geografic, România nu este o ţară balcanică, deoarece se află la nord de Peninsula Balcanică.
România se află la intersecţia paralelei de 450 de grade latitudine nordică cu meridianul de 250 de grade longitudine estică. Aşadar, aceste coordonate matematice indică faptul că ţara noastră este situată în Europa Centrală.
(Geografia României, Manual pentru clasa a XII-a, Ed. Humanitas Educational)
VA ROG!!!

Răspuns :

Buna dimineata,

Stilurile functionale ale limbii romane sunt: stiintific, jurnalistic, juridic-administrativ, publicistic, beletristic si colocvial.

Textul nostru apartine stilului stiintific deoarece accentul cade asupra unor informatii( in acest caz, de geografie), sunt prezente numeroase terminologii de specialitate (geografic, forestiera,latitudine, estica) , are un discur descriptiv si explicativ si are un rol de educare(fiind o secventa dintr-un manual de Geografie).

Eseul argumentativ

           Stilul stiintific cuprinde toate textele care au ca scop informarea cu privire la un anumit domeniu, fenomen sau experiment, acestea fiind scrise de oameni specialisti in domeniul respectiv. Stilul, cuprinde articole, documentare, manuale sau lucrari de specialitate.

           

           In primul rand, textul apartine stilului stiintific deoarece are ca scop informarea grupului tinta( in acest caz, elevii de clasa a XII-a) cu privire la pozitia geografica a Romaniei si consecintele favorabile ale situarii acesteia la distante aproximativ egale intre cele doua extremitati.

           In al doilea rand, sunt prezenti numerosi termeni specifici( care apartin campului lexical al geografiei): vegetatie, extremitate vestica, soluri, balcanica, meridian.

            In concuzie, textul este un text stiintific avand informatii numeroase despre geografia Romaniei si un discurs descriptiv in care sunt prezente terminologii specifice domeniului geografic.