cititi cu atentie sursa: Bineinteles ca pentru naziști 30ianuarie 1933 a fost ziua mult visată momentul de Triumf pentu care luptaseră clipa în care s-au deschis porțile către nouă și frumoasa lume și începutul a cea ce mulți sperau să fie sansa de a beneficia de prosperitate posturi mai bune și putere. Mulțimi entuziasmate l-au însoțit pe Hitler pe drumul de întoarcere la Kaiserhof după întâlnirea avută cu Hindenburg. Puterea nu fusese cucerită cum pretindea mitologia nazistă. îi fusese încredințată lui Hitler care fusese numit cancelar de către președintele Reichului în aceași maniera în care fuseseră numiți predecesorii săi imediați.Chiar și așa ovațiile bine puse la punct care i-au adus în extaz pe Hitler ca și pe alți lideri ai Partidului au indicat faptul că n-a fost vorba despre un transfer obișnuit al puterii.Iar cei care au înțeles greșit ori au interpretat greșit importanta evenimentelor din ziua respectivă avea u să-și dea seama aproape de a doua zi cât de mult se inselasera.Dupa 30 ianuarie 1933 Germania nu va mai fi la niciodată la fel. Acea zi a fost un sfârșit și un început.Ea a reprezentat sfârșitul nedeplansei Republici de la Weimar și punctul culminant al crizei generalizate a statului provocate de prăbușirea ei. În același timp numirea lui Hitler în funcția de cancelar a marcat începutul procesului care avea să ducă la abisul războiului și genocidului și să determine auto distrugerea Germaniei ca stat națiune.Ea a semnificat eliminarea extraordinar de rapidă a limitelor comportamentului inuman care avea să ducă la Auschwitz Sobibor Majdanek și alte lagăre ale morții ale căror nume sunt sinonime cu ororile nazismului
1 Numiți președintele german precizat în sursă data care la numit pe liderul nazist în funcția de cancelar al Reichului
2 Precizări secolul la care se referă sursă data
3Mentionati două lagăre de exterminare germane la care se referă sursă data
4Mentionati din sursă data două informații referitoare la importantă pentru naziști a zilei de 30ianuarie 1933
5Firmulati pe baza sursei date un punct de vedere referitor la semnificația ajungerii naziștilor la putere din 30 ianuarie 1933 susținându-l cu două informații selectate din sursă
6 Argumentări printr-un fapt istoric relevant afirmația conform căreia regimurile politice totalitare au reprezentat o caracteristică a Europei din prima jumătate a sec al XX lea​

Răspuns :

Sper ca e bine si ca nu am scris prea mult la 6,daca ti-se pare ca am scris prea mult doar scrie ca ,,Primul Razboi Mondial a influentat regimurile politice totalitare din cauza crizelor economice ce au izbucnit in multe tari si au afectat o mare parte din cei ce au participat in acesta.'' sau ceva de genul

Răspuns:

1.Presedintele precizat in sursa data ce l-a numit pe liderul nazist in functia de cencelar este presedintele Reichului,Hindenburg.

2.Secolul la care se refera sursa data este secolul 20

3. Doua lagare de exterminare germane la care se refera sursa data sunt Auschwitz si Majdanek.

4.Doua informatii importante pentru nazisti in ziua de 30 ianuarie 1933 sunt,faptul ca Hitles s-a intors la Kaiserhof si faptul ca Hitler a fost numit noul cancelar de catre presedintele Reichului.

5.Semnificatia ajungerii nazistilor la putere din 30 ianuarie 1933 este ca marcheaza inceputul unei ere intunecate ce va duce spre abisul razboiului si genocidului si va determina auto distrugerea Germaniei ca stat natiune,o zi in care gandurile fara limita inumane ale lui Hitler si ai urmasilor lui ce aveau a-si face aparitia prin lagare ale mortii si alte tragedii in cardul Holocaustului.

6.Secolul XX a schimbat între democraţie şi totalitarism. În secolul XX, în Europa şi în lume au existat ideologii democratice dar,si totalitare, cum ar fi fascismul, nazismul, comunismul.

Ideologiile totalitare au stat la baza unor regimuri totalitare care indiferent de categoria din care făceau parte, aveau o serie de caracteristici comune.O miscare totalitara din prima jumatate a secolului XX este una fascista si poate fi observata in Italia cand aceasta s-a dezvoltat în condiţiile în care Italia se afla într-o criză profundă după Primul Război Mondial,acest razboi influentand mult starea tarilor.

Un alt exemplu poate fi,desigur nazismul german,ceea ce rezulta dintr-o criza economica ce a ramas in urma razboiului.

Comunismul,o alta miscare totalitara,apare in Rusia in 1917,iarasi,fiind aprinsa de o criza economica datorita infrangerilor suferite in razboi.

In acest argument se poate vedea influenta Primullui Razboi Mondial ce a influentat multe tari ce au pierdut,razboiul fiind incheiat pe 11 noiembrie 1918 dupa aproape 53 de luni de lupte tragice.