Răspuns :
SOLUL
Stratul subtire si afanat de la suprafata Pamantului,in care plantele isi infig radacinile si de unde isi iau apa si sarurile minerale se numeste SOL. Pedosfera,invelisul de sol al Pamantului,este invelisul cel mai subtire si cel mai lipsit de continuitate.In locul in care scoarta terestra este acoperita de mari si oceane,in deserturi,in regiunile ocupate de ghetari si pe versantii abrupti ai muntilor,solurile lipsesc.
Solul:
Intreaga scoarta terestra este acoperita, intr-un strat subtire, de un material fragil si afanat care poarta denumirea de sol. Aceasta este acceptiunea generala a solului si fara el continentelor le-ar lipsi marea majoritate a faunei si florei. Solul este cel care determina forma de relief.
Pedogeneza este procesul de formare a solului. El ia nastere la suprafata uscatului si este un proces extrem de indelungat care este sub influenta continua a foarte multi factori: timp geologic, ape freatice, ape de suprafata, animale si microorganisme, etc. Factorul decisiv in formarea solului este insa alterarea rocilor pentru ca rocile de suprafata se descompun, se sfarmiteaza in particule mici, participand astfel la formarea structurii atat chimice cat si mineralogice a solului.
Solul este de foarte multe tipuri, in functie de caracteristicile zonei, de clima si atitudine in special. Prin urmare, fiecare zona climatica are un anumit tip de sol predominant: daca in zonele calde sunt soluri rosii si laterite, in stepe si deserturi sunt soluri cenusii sau brune, iar in zonele temperate sunt cernoziomuri negre. In intreaga lume exista peste 700 de variatii de sol.
(mai poti scurta tu daca vrei)
♡Sper ca te-am ajutat♡