Răspuns :
Răspuns:
I.TESUTIRI TESUTURILE VEGETALE
Sunt o grupare de celule cu aceeasi forma si structura si care indeplinesc aceeasifunctie
EMBRIONARE(meristematice primordiale): sunt formate din celule care sedivid, celule din care sunt alcatuite sunt rotunde cu membrana subtire faraspatii intre ele. Si ele se impart in 2 tipur
1.Meristeme primare : asigura cresterea in lungime a plantelor si pot fiapicale(in varful radacini), intercalare(lanivelul nodozitatilor tulpinigramineelor) si laterale(contribuie in cresterea grosimii tulpinii).
2.Meristeme secundare: sunt alcatuite din celule ale tesuturilor definitive careisi redobandesc capacitatea de diviziune.
DEFINITIVE: contin celule care nu se divid si care indeplinesc o anumitafunctie. Acestea se pot imparti in 5 tipuri :-De aparare:
formate din 1 sau mai multe straturi care apara celula (ex.Epiderma,spinii,rizoderma)
Fundamentale: produc sau depoziteaza substante (tes. In care se depoziteazaapa ACVIFERE, tes. In care se depoziteaza aerul AERIFERE, tes. caredepoziteaza substante de rezerva, si tesutul parachimat sau asimilator careare rol in fotosinteza. )-
Conducatoare: conduc seva bruta si elaborata. Pot fi lemnoase(conduc sevabruta adica apa si saruri minerale; alcatuite din vase lemnoase numite TRAHEE) pot fi si
libeliene(conduce seva elaborata rezultata dinfotosinteza si care contine substante organice; acestea sunt alcatuite dinvase libeliene care sunt vii si se mai numesc placi ciuruite sau tuburi ciuruite)-Mecanice: sustin greutatea la plante si pot fi sclerenchim(celule cu peretiingrosati uniform), colenchim(celule cu pereti ingrosati neuniform)
Secretoase: secreta rasina, latex,necatr,arome .
TESUTURI ANIMALE:-Pot fi de mai multe tipuri:
EPITELIALE : alcatuit din celule asezate pe 1 sau mai multe sttraturi, nueste vascularizat, nutritia este asiguratad de tesutul conjunctiv situat submembrana bazala.
El este fomrmat din
epiteliile de acoperire (unistartificate (vilozitati intestinale),pluristartificate(mucoasa esofagului) pseudounostratificate(mucoasatraheala))
epiteliile glandulare : produc si elimina substante prin urmatoarele glande :exocrine(glande sudoripare,sebacee,salivare), endocrine(hormoni direct insange ; hipofiza,tiroida) si mixte(pancreas, testicul si ovar)
epiteliile senzoriale: contin celule specializate in receptionarea unor stimuli sitransmiterea semnalelor catre sistemul nervos central. Ele intra in alcatuireaunor organe de simt