Textul literar
Citește textul cu atenție pentru a putea răspunde cerințelor de mai jos:
„Stimabilul domn Soare a fost dintotdeauna prietenos şi îngăduitor cu planetele care se învârteau în jurul său, în sistemul nostru solar. De multe ori le întreba cum o duc cu sănătatea, dacă le mai supără meteoriţii sau dacă se înţeleg bine cu sateliţii lor naturali. Uneori, le invita la câte un ceai, deşi planetele se plângeau mereu că ceaiul era prea fierbinte şi prăjiturele prea arse. Totuşi, stăteau ore în şir la taclale, bârfind tot ce mişca prin galaxie.
Totul a mers bine, până în ziua în care Soarele a răcit. Dintr-odată, a început să tuşească şi să strănute, pe la prânz a făcut şi un pic de febră şi începuse să dogorească atât de tare, încât pe Terra plantele au început să se usuce. Meteorologii au anunţat cod galben, iar oamenii s-au adăpostit prin case, din cauza caniculei.
Spre seară, Soarele se simţea din ce în ce mai rău. Îl durea capul, aşa că s-a băgat în pat mai devreme decât de obicei. Şi tot în pat a zăcut şi în următoarele zile.
– Hei! N-ar trebui să trecem pe la Soare, ca să vedem cum se mai simte? i-a strigat Mercur, de pe orbita sa, lui Venus care tocmai îşi storcea un crater într-o oglindă. Am auzit că e foarte bolnav.
– Şi dacă e ceva contagios? i-a replicat înţepată Venus. Am auzit că bântuie gripa prin Univers, e un virus necunoscut care îţi vine repede de hac. N-am niciun chef să mă îmbolnăvesc şi eu, mai ales acum… nu vezi ce erupţie de cratere mi-a apărut pe obrazul stâng?
Nici celelalte planete nu l-au vizitat pe Soare, din acelaşi motiv. Toate se temeau să nu se molipsească. Uranus a spus că era prea bătrân ca să se expună la astfel de riscuri, Pluto a zis că Soarele stă prea departe, Jupiter se plângea că s-a îngrăşat mult în ultima vreme şi că nu se poate deplasa. Pământul s-a scuzat, pretinzând că e prea ocupat cu locuitorii săi care îi dădeau mult de furcă, iar se apucaseră să foreze şi să sape gropi în scoarţa terestră, în căutare de te miri ce bogăţii minerale. Totuşi, i-a trimis printr-o cometă un pliculeţ cu o infuzie de plante contra răcelii şi gripei.
Aşadar, bietul Soare, scuturat de accese de tuse şi de frisoane, n-a primit niciun semn de viaţă şi nicio urare de grabnică însănătoşire din partea planetelor pe care le ocrotea şi le lumina, de atâta amar de vreme. Trist şi bolnav cum era, a început să-şi pună întrebări şi să tragă concluzii pripite. „M-am înşelat în privinţa lor! Credeam că suntem prieteni. M-am purtat întotdeauna frumos cu ele, când aş fi putut să fiu un Soare cu dinţi, capricios şi afurisit! Câtă lipsă de recunoştinţă!” (Adina Popescu, Un soare răcit)
1. Identifică elementele/aspectele realității.
2. Identifică elementele ficționale.