Răspuns :
Personalitatea artistica a unui scriitor sta in felul lui de a gandi, a simti si a se manifesta.
Din punct de vedere al gandirii si simtirii, Eminescu a fost sceptic si pesimist. Sufleteste, dansul a fost izolat de oameni. Lipsit de toate iluziile si credintele false, de care este imbuibata mintea celor mai multi dintre semenii sai trupesti, - el avea in vedere marele adevar, ca samburele vietii este egoismul si haina lui minciuna". Si cand ai asemenea convingeri, este firesc sa nu te mai increzi in oameni. Esti vesnic singur, cand esti impreuna cu acei ce nu simtesc la fel cu tine."
Iar daca sufletul tau este setos de iubire, durerea de care vei fi cuprins, din cauza infranarii acestei dorinte, la care te constrange scepticismul, este imensa. A nu iubi - spune dansul in Geniu pustiu - nu e nimica; a nu putea iubi, este grozav".
Se va fi datorind oare acestei simtiri concentrate in sufletul lui vesnica zbuciumare, in care se gasea poetul si care l-a facut sa scrie unui prieten al sau: intr-un pustiu sa fiu si nu mi-as putea regasi linistea!
"? - Poate ca da.
Pe de o parte, setea de iubire, contrariata de indoiala; iar pe de alta, tendinta la actiune nimicita de tristul adevar ca este zadarnica orice lupta, ca omul este prin firea lui predestinat nenorocirii si ca, la urma urmei vis al mortii eterne e visul lumii-ntregi": acestea sunt cele doua trasaturi caracteristice sufletului chinuit al indureratului poet.
Impresia de adanca tristete ce ne produce citirea poeziilor si nuvelelor lui Eminescu, isi are deci o explicare destul de logica. El ne evidentiaza niste adevaruri triste, privitoare la omenirea si la viata pe care toti suntem osanditi s-o traim. Poate ca le stiam deja, poate ca au fost cunoscute de mii de ani; dar felul cum le-a exprimat dansul, forma in care si-a turnat gandirea si simtirea, este cu totul noua in literatura noastra. in cate feluri nu se poate exprima o idee? Sub cate forme nu se poate spune un adevar? Meritul artistului este de a sti sa aleaga pe cea mai estetica si mai emotionanta. E un adevar banal, ca aceasta calitate este innascuta.
Eminescu,mare om,mare caracter