Identificați funcțiile (predominante) ale limbajului în enunțurile: a) Ce mai faci, Emil, vino pe la noi, fiindcă ne este dor de tine. b) Ah, cât mă bucur că s-a realizat miracolul, adică minunea integrării noastre euroatlantice! c) Ştia, vezi bine, soarele cu cine are de-a face... d) - Când ți-am spus - nu mă întrerupe, ai răbdare! – că nu te voi mai finanța, nu ai vrut să crezi. Acum înțelege că nu mai pot accepta să risipesc banii in investiții arbitrare. Alo! Mă asculți? Da, desigur, numai că sunt cam năucit.. e) În reacția chimică dintre o bază şi un acid rezultă o sare şi apă.

Vă rog mult ajutati-mă....​

Dau coroana celui/celei care raspunde!

Răspuns :

verifică termenii comunicării (codul), garantând faptul că acele cuvinte folosite au forma şi sensul corecte, astfel încât receptarea mesajului să fie clară. Se oferă explicaţii suplimentare, gesturi care să completeze ideea, intonaţia sugestivă pentru decodarea mesajului de către receptor.

6. Funcţia poetică (estetică/ literară) se manifestă, în special, în poezie, mesajul fiind alcătuit din simetrii sintactice, elemente prozodice sau cuvinte cu sens figurat (conotative). Această funcţie evidenţiază mai ales forma şi mai puţin conţinutul comunicării, fiind vizibilă şi în sloganuri publicitare, proverbe, expresii şi locuţiute-pulare etc. Funcţia poetică se combină cu celelalte funcţii, pentru că, în diversele specii poetice, se manifestă şi funcţia conativă, de exemplu, în ode sau epistole.

Expl